HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.03.2016.

Korizmena duhovna obnova za obitelji



Na tradicionalnom Korizmenom susretu obitelji zagrebačkog Caritasa, održanom 16. ožujka u kompleksu crkve Svetog Križa i samostana Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda u zagrebačkom naselju Siget, okupio se veći broj korisnika, koji su bili duhovno okrijepljeni euharistijskim slavljem, svetom pričešću i bolesničkim pomazanjem.

Duhovni program, koji je započeo u 16 sati, predvodio je fra Smiljan Kožul, duhovni ravnatelj Pokreta krunice za obraćenje i mir, a pokorničkom ugođaju duhovne obnove pjesmama je pridonio zbor Molitvene zajednice »Magnificat«.
 
Fra Smiljan je podsjetio okupljene vjernike na bitnu oznaku korizmenog vremena kao razdoblja liturgijske godine u kojemu su kršćani pozvani na intenzivniju molitvu, post i druga djela pokore te posebice na češće slavlja sakramenata: »Krist je ustanovio sakramente da po njima mi kršćani možemo primiti sve one milosti po kojima u nama život Božji dolazi i donosi plodove. Te milosti nas sve više i više pripremaju za onaj trenutak kada će nas Gospodin pozvati u vječnost da u tom prijelazu upravo po snazi djela koja smo činili za života - djela vjere, ufanja i ljubavi - možemo ući u slavu nebesku.«
 
Za duhovni život posebice je istaknuo važnost slavljenja sakramenata pomirenja i euharistijie: »Ako smo teško sagriješili ne može milost Božja doći u naša srca bez kajanja, bez skrušene, cjelovite svete ispovijedi«, upozorio je fra Smiljan te je naglasio da je euharistija ona koja daje život, onaj Božji život u srcima vjernika.
 
Obrazlažući preporuku Crkve da se u adventu i korizmi u župnim zajednicama organizira slavljenje sakramenta bolesničkog pomazanja, fra Smiljan je objasnio neprikladnost naziva 'posljednja pomast' za isti. Naglasio je da Isus nije ništa ustanovio za smrt, nego sve za život, da bi kršćani zdravi u tijelu, duši i duhu mogli vršiti svoje poslanje u svijetu. Zatim je posvjedočio ljekovitu učinkovitost bolesničkog pomazanja za slučajeve djece kojima su liječnici prognozirali skoru smrt. (CZN)
Ispišite stranicu: