HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.03.2024.

Korizmena duhovna obnova za mlade održana u Blaškovcu

Župa Blaškovec u kojoj djeluju i Marijine sestre čudotvorne medaljice, dva puta godišnje organizira duhovnu obnovu za mlade; kao duhovnu obnovu prije Božića i duhovnu obnovu u korzimi, kao pripremu za Uskrs.

Na korizmenoj duhovnoj obnovi  9. ožujka okupilo se 28 mladih iz župa Blaškovec, Donja Zelin, te iz zagrebačke Župe Malešnica. Duhovnu obnovu predvodio je vlč. Tomislav Markić, uz pomoć s. Ivane Vidoš, župne katehistice i organizatorice susreta, te s. Jelice Jukić i postulantice Bobane Vidljinović. Iza svakog susreta, naglasila je s. Ivana, stoji župnik Vjekoslav Pavlović s podrškom i pomoći u organizaciji.

Susret je započeo upoznavanjem, a nastavio se predavanjem na temu Što to znači kad kažem da vjerujem? koje je pripremio vlč. Tomislav Markić. Mladi su se zatim osvrnuli na predavanje te podijelili što ih je osobito dotaknulo. Najveći dio mladih izdvojio je pitanje trpljenja koje redovito ide uz život u vjeri istaknuvši da "kao da nam uz dar vjere „doleti“ i dar - paket trpljenja o čemu govori i Isusov život."

"Ako želimo istinski živjeti svoju vjeru susresti ćemo se s pitanjem patnje, kako je to i sam Isus prošao i pokazao. Nosimo li svoje trpljenje u zajedništvu s Kristom, trpljenje će nas pročistiti i za nas postati spasonosno - ono će za nas biti put do uskrsnuća. Često nam je to teško razumjeti, ali u vjeri idemo korak po korak, rastemo i napredujemo na svome putu vjere. U tome nam pomažu baš ovakve duhovne obnove", istaknuli su mladi.

Nakon predavanja slijedila je aktualizacija kroz radionicu koja je organizirana kao „parlaonica“ tijekom koje su vježbali osnažiti i izraziti svoje stavove u vjeri. U parlaonici su mladi bili podijeljeni u 4 skupine: praktični vjernici, tradicionalni vjernici, agnostici i ateisti. Zadatak je bio prihvatiti ulogu i zadani problem te ga izraziti kao dionik određene skupine ljudi.

Nakon radnog prijepodneva i ručka, kao vrhunac duhovne obnove održan je molitveni dio: misno slavlje, pokorničko bogoslužje, ispovjed i klanjanje. Na kraju su uslijedili pozdravi i poticaji mladima da odluče živjeti svoju vjeru, sudjelovati u životu župne zajednice i truditi se živjeti u vjeri svoj odnos s Gospodinom.

 
S. Jelica Jukić
Ispišite stranicu: