HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.09.2019.

Konferencija za novinare prigodom obilježavanja 25. obljetnice Papina pohoda Hrvatskoj

 POZIV NA KONFERENCIJU ZA NOVINARE
25. obljetnica pohoda sv. pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj
 
Zagrebačka nadbiskupija obilježava dvadeset i pet godina otkako je sv. Ivan Pavao II. u teškim godinama rata i stradanja pohodio Republiku Hrvatsku te predvodio svečano euharistijsko slavlje na zagrebačkom hipodromu 11. rujna 1994.
 
Taj povijesni događaj obilježit će se euharistijskim slavljem na prostoru buduće župne crkve i svetišta sv. pape Ivana Pavla u Novom Jelkovcu II. (Dragana Plamenca bb – kod Osnovne škole), koje će u srijedu 11. rujna 2019. predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić s početkom u 18:30 sati.
 
Vezano uz te događaje, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
poziva Vas na konferenciju za novinare
 
koja će se održati u utorak 10. rujna s početkom u 11 sati u Dvorani pastoralnih ureda Nadbiskupskog duhovnog stola, Branjugova 1 u Zagrebu.
 
Na konferenciji će govoriti:
 
Mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije
Prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Mons. Zlatko Koren, dekan Gornjogradskog dekanata
Renata Budimir, članica Župnog pastoralnog vijeća i voditeljica župnog Caritasa
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 

 
Euharistijsko slavlje na prostoru buduće župne crkve i svetišta sv. pape Ivana Pavla u Novom Jelkovcu II. prigodom obilježavanja 25. obljetnice njegova pohoda Zagrebu
 
„Hrvatski narod i hrvatska država duguju trajnu zahvalnost sv. Ivanu Pavlu II. On je dizao glas u obranu osnovnih ljudskih i narodnih prava onda kad su drugi šutjeli, prepuštajući nas sudbini trenutačnih moćnika“.
 
„Tu crkvu, koja je od osnutka župe nasušna potreba tamošnjoj vjerničkoj zajednici, želimo graditi kao mjesto posebne vjerničke povezanosti s dragim nam svetim papom Ivanom Pavlom II., kao spomen na njegov pohod Zagrebu i Hrvatskoj, spomen koji se tiče cijele naše Domovine i hrvatskoga naroda“.
Kardinal Josip Bozanić (Iz homilije na 288. zavjetnom hodočašću vjernika Grada Zagreba u Mariju Bistricu, 8. rujna 2019.)
 
            Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u srijedu 11. rujna 2019. godine u 18:30 sati euharistijsko slavlje na prostoru buduće župne crkve i svetišta sv. pape Ivana Pavla u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec.

           
            Svetište sv. Ivana Pavla II. u Zagrebu
           
            Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 18. prosinca 2011. godine proglasio je župu blaženog pape Ivana Pavla II. u Jelkovcu. Župa Jelkovec najmlađa je župa Zagrebačke nadbiskupije i u Republici Hrvatskoj koja je pod zaštitom blaženog, danas svetog pape Ivana Pavla II.
Naselje Jelkovec od ranije se nalazilo u sklopu župe Sesvete. Jelkovec je u početku bilo malo naselje sa svega nekoliko desetaka kuća, no razvojem i naseljavanjem danas u naselju postoje 2733 stambena objekta, oko 400 obiteljskih kuća s mogućnošću izgradnje novih, te osnovna škola, srednja škola vrtić, područni vrtić, čitaonica i bazen.
Svete mise održavaju se u prostoru atomskog skloništa u naselju, a u istom prostoru odvija život te brojne aktivnosti mlade župne zajednice te je stoga potrebno započeti s izgradnjom župne crkve i pastoralnog centra.
Ispišite stranicu: