HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.11.2023.

Konferencija za medije prigodom završetka projekta cjelovite obnove zgrade Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U obnovljenim prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Vlaškoj ulici održana je u ponedjeljak, 13. studenog konferencija za medije prigodom završetka projekta, financiranoga iz Fonda solidarnosti EU, cjelovite obnove zgrade Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od šteta nastalih u potresu.



Na konferenciji za medije kojom je moderirala voditeljica Ureda Dekana KBF-a Lidija Miler, dipl. theol., prisutnima su se obratili prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mons. dr. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i gosp. Filip Čorić, SCGC Savjetovanje d.o.o., voditelj operacija obnove.


 
Dekan Šimunović u uvodnom dijelu rekao je: „Od dana nakon razornoga potresa koji je pogodio Zagreb i pregleda zgrade Fakulteta, pa preko prikupljanja dokumentacije i potpisivanja Ugovora o financiranju obnove zgrade Fakulteta, natječaja, odabira izvođača i nadzora, početka, tijeka i dovršetka obnove zgrade, prošlo je mnogo toga. Za nas koji smo bili izravno ili neizravno uključeni u proces obnove zgrade cijeli ovaj projekt bio je specijalistički studij građevine i duhovnosti. Mnogo toga smo čuli i vidjeli, a sigurno i naučili, što do ove mogućnosti obnove nismo znali iz područja graditeljstva, no isto tako, ovaj projekt bio je svima i velika škola vjere i povjerenja u Božju providnost.”



Prof. dr. sc. Šimunović zahvalio je svima koji su sudjelovali u provedbi navedenog projekta: "Hvala dragom Bogu jer smo čvrsto uvjereni da je njegova prisutnost bila itekako djelatna, a pogotovo u onim trenutcima kada je znalo zaškripiti u procesu obnove.

Hvala i svetcima kojima smo se utjecali: svetome Josipu i svetoj Riti – svetici nemogućeg." Zahvalio je i Vladi Republike Hrvatske “koja je preko svojih resornih ministarstava: Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstva znanosti i obrazovanja pratila proces obnove”, Sveučilištu u Zagrebu, Zagrebačkoj nadbiskupiji u čijim je prostorima fakultet bio u vremenu izvođenja radova, Prvostolnom kaptolu zagrebačkom i Zboru prebendara Prvostolne crkve zagrebačke “koji su svojim velikim donacijama omogućili opremanje Fakulteta i financiranje svih naknadnih radnji i poslova koje je trebalo i koje još treba učiniti i financirati nakon završene konstruktivne i cjelovite obnove zgrade Fakulteta. Bez ovih pomoći, kao i nesebične pomoći: Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, gospodina Vladimira Zubića i naših profesora, ne bismo mogli privesti kraju opremanje zgrade Fakulteta”.

Također, zahvalu je uputio i prodekanu za organizacijska pitanja doc. dr. sc. Mislavu Kutleši, voditelju operacija gospodinu Filipu Čoriću, projektantima i revidentima na suradnji, izvođaču radova, stručnom nadzoru građenja, ravnatelju uprave za znanost i tehnologiju pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, voditelju službe za kontrolu EU projekata, višoj stručnoj savjetnici nadležnoj za provedbu operacija u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, svim studenticama i studentima, djelatnicama i djelatnicima, stručnim i tehničkim službama Fakulteta, profesoricama i profesorima na kolegijalnosti, zajedništvu, razumijevanju i potpori u svim fazama projekta obnove zgrade Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.



Mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je: "Sa zahvalnošću prepoznajemo doprinos i podršku koju smo primili od Fondova solidarnosti EU. Stoga svima koji su uložili trud u obnovu ove ustanove od srca zahvaljujem. Ovaj projekt ne predstavlja samo obnovu zgrade, već i vidljiv znak solidarnosti i zajedništva. Te su vrijednosti duboko ukorijenjene u našoj vjeri i kulturi prema riječima sv. Pavla: Ne starajte sa samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih. Materijalna obnova prostora našega Katoličkog bogoslovnog fakulteta nije samo obnova zidova, već i obnova mjesta gdje se oblikuju umovi i srca naših studenata. Ona simbolizira našu predanost pružanju kvalitetnog obrazovanja i poticanju intelektulanog i duhovnog rasta."

Prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, govoreći o dva Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, rekao je: "Želim vam čestitati na ovom velikom zahvatu, velikom djelu obnove ove zgrade koja je od trenutka kad je sagrađena početkom 19. stoljeća doživjela jednu renesansu; vraćena je natrag u stanje kompletne funkcionalnosti. Ovo je jedan od prvih objekata zagrebačkog Sveučilišta gdje je dovršena cjelovita obnova, ne samo konstrukcijska, nego je zgrada iz temelja promijenjena."



"Ovaj projekt, jedan od 75 koji se u ovom trenutku provode u Zagrebu, jedini je dovršen iz kategorije cjelovite obnove. Ostalo nam je 67 velikih zahvata unutar samog Sveučilišta i nekih škola. Dio je u izgradnji i neke od tih zgrada i projekata bit će uskoro završene", nadodao je ministar Fuchs. 


 
Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, koji je u početku obnove bio dekan Građevinskog fakulteta, posebno pohvalivši suradnju s ministarstvom, istaknuo je: "Poznata je ona izreka: čovjek čini djela, a djela čine čovjeka. Upravo se to na primjeru obnove ustvari pokazalo. Kvalitetnom pripremom došlo se do uspjeha. Zajedništvo u početku dovelo je do zajedničkog olakšanja na kraju cijeloga procesa obnove." 

Gosp. Filip Čorić, voditelj operacija obnove, u kratkoj prezentaciji o tijeku projekta pojasnio je prisutnima pojmovlje, pobliže ukazao na same specifikacije obnovljene zgrade Fakulteta te dao fotografski prikaz prije i poslije cjelokupne obnove. 



Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Nakon izvršenih hitnih sanacija na zgradi Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tijekom 2020. godine radi sprječavanja nastanka štete trećim osobama od posljedica oštećenja zgrade u Vlaškoj 38, Uprava Fakulteta predvođena dekanom prof. dr. sc. Mariom Cifrakom utvrdila je obnovu zgrade Fakulteta kao prioritetnu aktivnost. Od 2. svibnja 2022. godine cjelokupna djelatnost Fakulteta odvijala se u prostorijama Zagrebačke nadbiskupije na Voćarskoj cesti 106 u Zagrebu. Na temelju provedenih postupaka javne nabave i prvotnih poteškoća koje su brzo i uspješno riješene, u kolovozu 2022. godine potpisan je Ugovor o izvođenju radova cjelovite obnove s izvođačem, a radovi su trajali od 9. rujna 2022. god. do 20. rujna 2023. godine. Tijekom izvedbe radova došlo je do potrebe izmjene glavnog projekta što je neznatno usporilo radove, no svi dionici u provedbi Operacija ispunili su svoje ugovorne obveze. Rezultat navedenih aktivnosti je cjelovito obnovljena zgrada Fakulteta na način da je zgrada do 30. lipnja 2023. god. konstrukcijski ojačana na protupotresnu razinu 3, a daljnjim građevinskim i obrtničkim radovima postignuta je djelomična energetska obnova zgrade, prilikom odabira materijala i ugradnje instalacijske opreme pažnja se posvetila načelu „DO NO SIGNIFICANT HARM“ te je sav otpadni materijal zbrinut sukladno pozitivnim pravnim propisima. Proces cjelovite obnove Fakulteta dovršen je preseljenjem Fakulteta početkom studenoga 2023. godine te se održavanje nastave i aktivnosti Fakulteta u cijelosti nastavlja na adresi sjedišta u Vlaškoj ulici 38 u Zagrebu.



Foto: SCGC Savjetovanje d.o.o.

Ispišite stranicu: