HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.10.2018.

Kateheza za odrasle na Trnjanskoj Savici 2018.



Na Trnjanskoj Savici u tijeku je cjelogodišnja kateheza za odrasle. Vodi je srijedom navečer župnik Antun Vukmanić. Poticaj pokretanju ove kateheze dalo je novo Župno pastoralno vijeće. Iz pastoralnoga rada zna se da je većina današnjih vjernika krštena u dječjoj dobi te zbog toga nisu mogli prije krštenja proći potpunu pripravu za krštenje. Pri krštenju  djece obećanja su, naime, u njihovo ime izrekli kumovi i roditelji, ali je nerijetko izostala prethodna katehizacija i roditelja i kumova.

U kasnijem životu krštene djece sámo znanje vjerskih temelja, crkvenih propisa i molitvenih obrazaca nije dostatno. Za dublje razumijevanje svojega vjerničkoga statusa i za plodonosno poslanje u svojoj okolini i u svijetu već kršteni vjernici trebali bi produbiti  znanja o svojoj vjeri pa tako i o postupcima koje  odrasli katekumeni prolaze prije primanja sakramenata.

Zato župnik Antun Vukmanić održava katehezu za katolike u odrasloj dobi dajući im priliku da bolje utvrde svoju vjeru u kojoj su kao djeca kršteni, a koju su u odrasloj dobi svjesno prigrlili. Slušajući Božju riječ koja im je naviještena, mogu sada kao odrasli svjesno i slobodno tražiti živoga Boga. S druge strane, odrasli katekumeni mogu nakon temeljite priprave dobro upoznati svoju vjeru i svjesno slaviti sakrament svojega krštenja, prvi i najvažniji sakrament u kojemu su nanovo rođeni.

Evangelizacija je, pokazuje se, potrebna ne samo u dalekim zemljama u kojima je provode misionari, nego i u našoj sredini. Na nju su pozvani svi vjernici, a bit će u tome to uspješniji ako su i kao odrasli katehezama dodatno poučeni o svojoj vjeri i ako ju riječju umiju drugima obrazložiti, a životom posvjedočiti. Župljani su se katehezi odazvali u velikom broju pa se u punoj Župnoj vjeronaučnoj dvorani tražilo mjesto više.

Marija Znika,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: