HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.01.2016.

Kardinal Puljić - vjerni pastir napaćene Crkve



KARDINALOVA HOMILIJA


FOTOGALERIJA

Svečano euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova, 19. siječnja 2016., u povodu 25. obljetnice svoga biskupskog ređenja i ustoličenja za nadbiskupa metropolita vrhbosanskog predvodio je kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, nadbiskupom zagrebačkim i metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem, svim članovima Biskupske konferencije BiH te nadbiskupom-metropolitom splitsko-makarskim mons. Marinom Barišićem, nadbiskupom metropolitom beogradskim mons. Stanislavom Hočevarom te biskupima iz Dubrovnika, Skopja i Đakova mons. Matom Uzinićem, mons. Kirom Stojanovim i mons. Marinom Srakićem. Koncelebriralo je oko 80 svećenika među kojima su bili isusovački i salezijanski provincijal te franjevački provincijal fra Lovro Gavran
 
Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je odmah na početku istaknuo kako ovo slavlje i čestitke obuhvaćaju i sve ljude do kojih je, i izvan Crkve, dopirala Božja prisutnost po slavljenikovim riječima, molitvama, pogledima, koracima, osjećajima i po njegovoj ljudskosti.


 
Tumačeći današnja liturgijska čitanja, Kardinal je podsjetio na toliko čestu pojavu u povijesti spasenja kada Bog izabire neznatno da bi učinio velika djela. Poučava nas, nastavio je, da nitko ne smije pasti u zamku uznositosti, oholosti, samodostatnosti. Svaki čovjek treba darove u svome životu prepoznati kao Božje darove.
 
Kardinal je naglasio da danas, s odmakom od dvadeset i pet godina, smijemo reći da se pri imenovanju mladoga svećenika Vinka Puljića vrhbosanskim nadbiskupom ponovno dogodila znakovitost Božjega poziva i izabranja. Poput Blažene Djevice Marije, svećenik Vinko nosio je svijest o svojoj neznatnosti pred zahtjevnom službom. Njegova prožetost Marijinom pobožnošću, nutarnje prihvaćanje Božjega plana i ljubav prema Crkvi stopili su se u njegovo biskupsko geslo: Po Mariji u vjeri, nadi i ljubavi – kazao je Kardinal.

Proslava obljetnice ustoličenja na metropolitansku nadbiskupsku katedru, koja je po službi nadbiskupa Puljića ostala trajno živa kao simbol Kristova jasnog i strpljivog nauka, govori o prisutnosti dijecezanskog biskupa, o trajnosti i vjernosti pastira, o ljubavi Boga koji okuplja svoj narod, poučava ga i vodi prema vrelu života i hrani na oltaru Gospodnjemu.


 
I kada je postojala prijetnja, nastavio je Kardinal, da na toj katedri ne bude prisutan, da se udalji iz ratnim strahotama zahvaćenoga Sarajeva, on je ostao tu. Prihvatio je životnu ugroženost i boravak sa svojim narodom, boravak s patnjama svakoga čovjeka. To je vrijednost koju može do kraja izmjeriti samo Bog i koja sjaji vječnom ljepotom.
 
To je prepoznao i Sveti Otac Ivan Pavao II., kada je nadbiskupa Vinka ubrojio u kardinalski zbor, pojačavajući znakovitost izabranja, jer je tada sarajevski nadbiskup, s četrdeset i devet godina, bio najmlađi kardinal – napomenuo je kardinal Bozanić.



Ovih dvadeset i pet godina, smatra Kardinal, svjedočili smo da su najveće patnje u društvu prouzrokovane onda kada je zanemaren čovjek, kada je pogaženo ljudsko dostojanstvo koje je čovjeku darovao Bog; kada ljudi svojim kriterijima, propisima i zakonima iskrivljuju ono što je bitno u ljudskom životu. Koliko se samo puta uzdizao glas kardinala Vinka, da bi upozorio na zanemarivanje čovjeka, na obespravljenje naroda, na nepravde, na ponižavanje ljudskoga dostojanstva – istaknuo je kardinal Bozanić, zaključujući riječima pape Franje izgovorenim u sarajevskoj prvostolnici 6. lipnja 2015. godine: „Što bi značilo za jednog svećenika i za jednu Bogu posvećenu osobu, danas, u Bosni i Hercegovini, služiti Kristovom stadu? Držim da bi prije svega značilo ostvarivati pastoral nade, pazeći na ovce koje su u stadu, ali znati i izići iz njega u potragu za onima koji traže Radosnu vijest, a ne znaju je sami naći ili ponovno otkriti put koji vodi k Isusu; susretati ljude ondje gdje žive, pa čak i onaj dio stada koji živi izvan njegovih granica, daleko; prihvaćati one koji možda još ne poznaju Krista Isusa; brinuti se o odgoju katolika u vjeri i kršćanskome životu; ohrabrivati vjernike laike da budu promicatelji evangelizacijske misije Crkve“.
 


Kardinal Bozanić jučer je u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu prisustvovao i svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice biskupskog ređenja i ustoličenja nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Zvonimir Ćorić
 
Ispišite stranicu: