HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.10.2020.

Kardinal Bozanić sudjelovao na svečanoj akademiji prigodom početka XI. akademske godine na HKS-u

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i veliki sveučilišni kancelar sudjelovao je u četvrtak 1. listopada ove godine na svečanoj akademiji prigodom početka XI. akademske godine na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Svečani akademski čin održan je u Velikoj dvorani Sveučilišta, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, za studente prve godine preddiplomskih sveučilišnih studija povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije i sestrinstva. Studenti viših godina studija, zajedno sa sveučilišnim profesorima i profesoricama, akademiju su izravno pratiti preko izravnoga You Tube prijenosa.


FOTOGALERIJA


Pozdravljajući okupljene, kardinal Bozanić zahvalio je Gospodinu za početak nove akademske godine, moleći ga da u ovom nesigurnom vremenu „štiti sve studente, djelatnike i nastavnike našega Sveučilišta i podari im snage i mudrosti za svakodnevne izazove”. Na njih i njihove obitelji, kao i cijelu zajednicu HKS-a, zazvao je zagovor sv. Terezije od Djeteta Isusa i bl. Alojzija Stepinca. Pozdravljajući sveučilišnu zajednicu, osobito studentice i studente koji počinju prvu godinu studija, izrazio je veliku radost što ih ima priliku susresti „licem u lice” u ovo vrijeme i posebnim okolnostima u kojima sada živimo.



„Pandemija koronavirusa označila je godinu 2020. To ste na jedinstven način iskusili vi, brucošice i brucoši, završavajući srednju školu, polažući maturu i upisujući se na fakultete. Pandemija je postala naša svakidašnjica, karakterizira sva područja našega života, od javnoga do privatnog, od gospodarskoga do društvenog. Prisiljava nas na novi način ponašanja, tako i susret u ovom obliku je nešto novo, što nismo mogli predvidjeti. Međutim, temeljna poruka Evanđelja na koju nas Isus neprestano poziva jest da se zlo može pobijediti samo dobrim.“, kazao je Kardinal.  

Također je naglasio. „Ne samo u odnosu na pandemiju koronavirusa, nego i na one druge viruse koji su možda vidljivi ili manje vidljivi, a koji se jedino mogu pobijediti dobrim djelima. To je ta temeljna nit evanđelja koja čini da svijet napreduje. Smijemo zato reći da je izazov našega vremena ljudska blizina, pomoć i djelotvorna ljubav. Kako to živjeti u ovo vrijeme različite distance. Svi smo iskusili da je prvo skrovište blizine postala obitelj.“



Osvijestio je kako je obitelj ona temeljna zajednica života gdje se može na najjednostavniji, najnormalniji i najljudskiji način živjeti tu blizinu. Podsjetivši studentice i studente na njihove obitelji i blizinu kojom ih roditelji, braća i sestre, rodbina prate na putu koji sada započinju, apostrofirao je da je početak studija nešto lijepo, izazovno te da se mladi čovjek se mora tome radovati. Početak studija otvara nova vrata, perspektive i „premda ne znate kamo će vas dovesti, uđite u tu avanturu s novim povjerenjem, to vam kao nadbiskup i prijatelj želim poručiti”.
 
Studenticama i studentima također je zaželio da upravo nasuprot ovom vremenu budu graditelji budućnosti; da se ne prepuste bezvolji nego da s mladenačkim poletom gledaju u budućnost i budu oni koji će biti protagonisti novoga vremena, ovoga vašega koji treba voditi i učiniti boljim. Budite protagonisti nove solidarnosti, nove pravednosti, brige za okoliš, ovaj zagrebački, hrvatski, opći koji je potreban posebne brige na svim područjima. I ne bojte se! Budite oni koji će svojim studijem, radom i marljivošću graditi nešto novo jer Bog vas je za to postavio i to od vas očekuje, poručio je kardinal Bozanić.


 
Poželio je da karakteristika Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta bude zajedništvo svih koji su uključeni u tu instituciju, „koja želim da bude znak i u našem gradu Zagrebu i našoj Hrvatskoj”. Profesorima je Kardinal poželio puno znanstvene strasti za ono što poučavaju, neka studenti osjete da su „ovdje zbog njih, njihova rasta i napretka”, a rektoru Tanjiću na početku novoga mandata puno uspjeha, „da to bude s jedne strane nastavak a s druge strane novi početak”. Isto je poželio i novim prorektorima.

Na kraju govora Kardinal je svima poručio da iz dana u dan budu svjedoci evanđeoske novosti koja je jedina u stanju pobijediti sve. „Neka ovo bude godina novih nada i budite radosni i sretni u ovom novom zajedništvu u koje neki danas ulaze prvi put, a neki ga nastavljaju. Neka Bog sve vas blagoslovi", zaključio je kardinal Bozanić.




 
U nastavku svečanoga čina okupljenima se obratio rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, novimenovani prorektor za nastavu dr. sc. Roko Mišetić, magistra sociologije Mateja Škomrlj te sveučilišni kapelan Odilon Singbo. Rektor Tanjić posebno je zahvalio kardinalu Bozaniću na dolasku koji je, predvodeći molitvu Anđelova pozdravljenja, na kraju blagoslovio čitavu sveučilišnu zajednicu.
 


IKA/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: