HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.10.2018.

Kardinal Bozanić predvodio proslavu 50. obljetnice djelovanja Sestara franjevki od Bezgrješne na Pantovčaku




Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je povodom 50. obljetnice prisutnosti i djelovanja Sestara franjevki od Bezgrješne na Pantovčaku svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Kvirina. Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su župnik vlč. Vladimir Kerečeni, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, preč. Tomislav Subotičanec, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, prof. dr. sc. Slavko Slišković OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije i dopredsjednik Hrvatske redovničke konferencije, prof. dr. sc. Mario Cifrak OFM, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta te drugi svećenici.

Riječi pozdrava uzoritom gospodinu Kardinalu uputio je župnik vlč. Vladimir Kerečeni naglasivši da je proslava 50. obljetnice djelovanja Sestara franjevki od Bezgrješne na Pantovčaku prilika za zahvalu Bogu za svako svjedočanstvo vjere, nade i ljubavi te žrtve i apostolskog rada koje su sestre utkale u život zagrebačkog Pantovčaka.

Vlč. Kerečeni istaknuo je da Nadbiskupov pohod župi Pantovčak prigodom zlatnog Jubileja sestara pada na dan kad je prije 15 godina sv. papa Ivan Pavao II. zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića uvrstio u kardinalski zbor svete Rimske Crkve. 



Riječi pozdrava uputila je i vrhovna poglavarica Družbe Sestara franjevki od Bezgrešne s. Zdravka Gverić zahvalivši se Kardinalu što je svojom prisutnošću uveličao proslavu Jubileja te za pastirsku brigu i potporu koju je uvijek iskazivao sestrama. S. Gverić čestitala je svim sestrama koje djeluju ili su djelovale u zajednici na Pantovčaku, naročito onima koje su se preselile u kuću Očevu, te istaknula značajnu ulogu blagopokojnih kardinala Franje Kuharića, mons. Vladimira Stankovića i mons. Danijela Labaša za prisutnost Družbe Sestara franjevki od Bezgrešne na Pantovčaku.
 
U svom uvodu u euharistijsko slavlje kardinal Bozanić izrazio je radost što su povod ove jubilejske svečanosti upravo sestre najstarije izvorno hrvatske redovničke zajednice, Družbe Sestara franjevki od Bezgrešne sa sjedištem u Šibeniku, koje djeluju u župi sv. Kvirina i koja je osnovana nakon beatifikacije bl. Alojzija Stepinca.


Na početku svoje homilije kardinal Bozanić prvo se obratio djeci naglasivši da su među apostolima dva para braće, Jakov i Ivan te Petar i Andrije. Tumačeći nedjeljni evanđeoski odlomak o Isusovom dijalogu sa Zebedejevim sinovima Jakovom i Ivanom, Nadbiskup je naglasio da je navješteno Evanđelje aktualno i danas jer je i među nama mnogo Zebedejevih sinova.

“Svatko je od nas na neki način i u nečemu, sin Zebedejev. I mi često puta dolazimo Bogu sa svojim željama i molimo i hoćemo da Bog učini onako kako to mi mislimo. Isus nije odgovorio na želju Zebedejevih sinova nego im je postavio pitanje: ′Ne znate što ištete′“, rekao je Kardinal. Zebedejevi sinovi nisu imali loše nakane, već su željeli biti blizu Isusa te mu izreći svoje želje. „Često i mi tražimo od Boga nešto za što smo uvjereni da je najbolje za nas. Upravo se u tome sukobljavaju naše i Božje želje za nas, odnosno naše želje i Božja providnost“, naglasio je Nadbiskup.

Evanđeoska zgoda razgovora Zebedejevih sinova i Isusa poručuje vjerniku da je puno lakše govoriti o vjeri ili tumačiti Evanđelje nego li ga živjeti, nastavio je Kardinal ističući da Isus baš ovdje okreće svoj naglasak i želi poručiti da je On došao pokazati kako treba živjeti. „Isus ih nije prekorio ali im je želio reći da neće biti baš onako kako to oni žele i zamišljaju. Poručio im je da gledaju njegov primjer jer ′nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge′“, rekao je Kardinal.

Govoreći o Isusovom putu služenja i primjeru koji je ostavio svojim apostolima i o kojem govori današnje Evanđelje kardinal Bozanić rekao je da su i roditelji ti koji ponekad i u najboljoj nakani žele za svoju djecu ono što zapravo oni sami žele. „Je li to ono što je najbolje za njihovu djecu? Je li to služenje? Je li to ono što pokazuje da ja želim biti njihov poslužitelj“, upitao se Kardinal.
 


U nastavku svoje homilije Nadbiskup je naglasio da pred vjernicima stoji izazov ne toliko razumijevanja evanđeoskog nauka koji je jasan, već njegovog življenja u svakodnevnom životu. „Evanđelje nije u prvom redu skup ideja i lijepih propisa nego pokazatelj novog stila života i to ne riječima nego primjerom - ′Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi′, rekao je kardinal Bozanić.

Sažimajući svoju misao u nekoliko riječi Kardinal je istaknuo da je Bog onaj koji nama služi. „Bog nama služi. Dolazi među nas kao onaj koji poslužuje čovjeka“, naglasio je Uzoriti nadodavši da pred tom činjenicom ostajemo bez riječi i da ju nije lako razumjeti, ali ako se čovjek nad njom iskreno zamisli osjeća da je Bog onaj koji je u njegovom životu tako delikatno prisutan te da mu pomaže i da mu služi kako bi ga spasio i ispunio radošću.

Govoreći o toj promijeni životnog naglaska te zauzimanja stava i mentaliteta služenja drugima kardinal je rekao da je on puno teže postići nego osjećaj suosjećanje u susretu s ljudima u potrebi ili darivanja materijalne ili druge pomoći. „Najteže je prihvatiti mentalitet služenja. Ne postupanja prema drugima kao oni koji gospodare nego oni koji služe“, istaknuo je Propovjednik.

Zaključujući svoje nadahnuto tumačenje evanđeoskog odlomka kardinal Bozanić kazao je da je Isus upravo u služenju išao do kraja. „On nam je darovao svoj život. Zamislimo samo to. Često puta trebamo stati pred tim otajstvom. Bog Otac nam je poslao svoga Sina, ono najviše što ima, da se mi spasimo“, rekao je Kardinal.

Susret Isusa i Zebedejevih sinova govori o novoj paradigmi života, o novom odnosu prema ljudima, plaćenog žrtvom na križu. „Evanđelje se živi tamo gdje se poput Isusa živi služeći drugima a ne vladajući nad drugima. Ne podvrgavanjem drugoga sebi da budem uvijek ja u središtu nego da budem bližnjemu od pomoći. To je proces koji nije nikad dovršen“, rekao je kardinal Bozanić.



U drugom dijelu svoje homilije Nadbiskup je govoreći o razlogu radosnog okupljanja oko Jubileja prisutnosti sestara na Pantovčaku zahvalio svim redovnicama što karizmom svoje utemeljiteljice Službenice Božje majke Klare Žižić na različite načine slijede to nadahnuće “biti od pomoći” i “služiti po primjeru Isusa Krista”.

„Bogu zahvaljujem na svemu što činite, ali u prvom redu što po karizmi vaše Majke Utemeljiteljice nasljedujete Isusa Krista koji je došao služiti“, rekao je Nadbiskup. „Danas slavimo 50. godina vašeg djelovanja na Pantovčaku. Oko Vas, oko vaše zajednice i vaše kuće počela se okupljati zajednica koja je postala jezgrom župe sv. Kvirina, biskupa i mučenika. Zahvaljujemo Bogu za Vaše služenje“, rekao je Kardinal.

Zaključujući svoju homiliju kardinal Bozanić je pozvao djecu da čestitaju sestrama njihov zlatni Jubilej i da zahvale Bogu što su im blizu i što su im ovako dobre. Isto tako Nadbiskup je pozvao cijelu župnu zajednicu da moli za redovnice drevne hrvatske Družbe kako bi što više odgovorile pozivu kojem su se predale. „Molimo da budemo jedni prema drugima što sličniji Njemu. Da budemo oni koji će po Isusovu primjeru služiti braći i sestrama. Kršćanstvo nije lagano, ali tko pođe Isusovim putom taj doživljava draž i ljepotu koja dolazi od Oca“, zaključio je kardinal Bozanić zaželjevši Sestrama franjevkama od Bezgrješne još mnogo ljeta djelovanja na Pantovčaku i u čitavoj svojoj Družbi.


 
Na kraju euharistijskog slavlja okupljene je pozdravila i kućna predstojnica zajednice sestara na Pantovčaku Zvonimira Nimac zahvalivši Uzoritom gospodinu Kardinalu na riječima podrške i ohrabrenja te svima koji su sudjelovali na proslavi Jubileja.

Prije završnog blagoslova kardinal Bozanić pozvao je vjernike da sa slavlja ponesu tri poruke koje je sažeo u tri točke:
          - Bog je onaj koji nama služi i dobro je za nas da kad se nađemo u sabranosti svoga srca da se pokušamo otvoriti Bogu koji tako obzirno postupa s nama. Bog čovjeku služi.
          - Zahvaljivao sam Bogu za tolika dobra koji svatko od vas čini u svom životu. Ima puno dobra među nama, ali se o tome ne govori jer svatko radije govori o onome što nije dobro. A činimo dobro zato što smo povezani s Bogom, Izvorom dobra.
          - Sestre nam govore o vjerničkom zajedništvu. Rado dolazite u svoju župnu crkvu. Ovdje smo pozvani da jedni drugima pomažemo kako ići Isusovim putem, a Isusov put je najizvrsniji put na ovoj Zemlji.



Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: