HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.01.2016.

Kardinal Bozanić predvodio križni put



Križni put ulicama Jeruzalema predvodio je u petak 8. siječnja, prvog dana hodočašća prosvjetnih djelatnika s područja Zagrebačke nadbiskupije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

„Nalazimo se na putovima i mjestima koje nose tragove Kristove muke, smrti i uskrsnuća: ovdje je Getsemani, Pilatov dvor, ulice Jeruzalema, Golgota, grob… To su mjesta u kojima je Isus proveo svoje zadnje dane života, koje je obilježila osuda, patnja, križ i smrt. Ovdje smo u duhu poniznosti i duboke zahvalnosti za ljubav i milosrđe koje je Bog prema nama najsnažnije očitovao upravo u Kristovoj muci i križu. U zahvalnosti otvorimo se daru Božjeg milosrđa i unesimo u ovaj hod sve one koje nosimo u svom srcu, naš hrvatski narod, našu Crkvu, cijeli svijet, osobito one koji su nevino osuđeni, poniženi, koji padaju pod težinom svojih životnih križeva. Molimo da svakog od nas, ali i svakog čovjeka zaogrne Božje milosrđe i ojača ga u nadi u uskrsnuće“, rekao je u uvodnoj molitvi kardinal Bozanić kod kapele bičevanja u prostoru franjevačke biblijske škole odakle je započela pobožnost križnoga puta prema „Via dolorosa“ na kojoj je križ nosio Isus Krist.



Molitvu kod svake postaje molili su sudionici hodočašća koji su ih još u Hrvatskoj pripremili, a u kojima su se na vrlo duhovan i angažiran način osvrnuli na pitanje muke, patnje i stradanja u osobnom i društvenom životu. Drveni križ koji je najprije nosio kardinal Bozanić, a zatim i brojni drugi sudionici hodočašća napravljen je posebno za tu zgodu te će kao draga uspomena biti dopremljen u Hrvatsku.

Zaželjevši da taj duhovno-molitveni događaj osnaži vjeru i želju da budu istinski svjedoci Božjeg milosrđa i nositelji uskrsne nade koju je zajamčio Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem, kardinal Bozanić je hodočasnicima udijelio blagoslov na kraju križnoga puta.



Nakon križnoga puta i razgledavanja bazilike Svetoga groba kardinal Bozanić je predvodio misno slavlje u kapeli Ukazanja u koncelebraciji sa duhovnim pratiteljem hodočašća fra Božom Lujićem, dominikancem Slavkom Sliškovićem, dr. Denisom Barićem, mons. Nedjeljkom Pintarićem i vlč. Markom Vukovićem. (NP)
Ispišite stranicu: