HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.05.2018.

Kardinal Bozanić na proslavi 60. obljetnice HKM Stuttgart




Pod sloganom „Bogu i rodu vjerni“ dvodnevna svečanost obilježavanja kanonskog utemeljenja HKM Stuttgart počela je kulturnim programom u subotu, 5. svibnja 2018., u katedralnoj crkvi St. Eberhard. Proslavu 60. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije u Stuttgartu svojim je dolaskom uzveličao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Nakon uvodne molitve i izvedbe dviju nacionalnih himni, hrvatske i njemačke, voditelji svečanog programa Ružica Mickan i Marko Vidaković uputili su u ime domaćina posebnu dobrodošlicu kardinalu Josipu Bozaniću i provincijalu Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja fra Jošku Kodžomanu te među brojnim uzvanicima posebice pozdravili veleposlanika Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordana Grlića Radmana,  generalnog konzula Bosne i Hercegovine Zvonku Miškovića, zastupnika u njemačkom parlamentu Josipa Juratovića, ravnatelja za Hrvatsku inozemnu pastvu Tomislava Markića i voditelja Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Frankfurtu Ivicu Komadinu.



Na početku svečanog programa domaćinima i njihovim gostima obratio se kardinal Bozanić -„Draga braćo i sestre, iznimno mi je drago da sam večeras, ovdje, s vama. Obljetnice su zgodne prilike da se okupimo,  da Bogu zahvalimo, da svoj pogled bacimo unatrag i nađemo nadahnuće za ono što nam je činiti danas i sutra". Kardinal Bozanić istaknuo je da HKM Stuttgart slavi svoju obljetnicu u danima u kojima se na poseban način prisjećamo blaženog Alojzija Stepinca. "U utorak ćemo se spomenuti i 120. obljetnice rođenja blaženoga Alojza Stepinca, a ove godine spominjemo se  i 20. obljetnice njegova proglašenja blaženim. Na neki način i ova zajednica koja ga posebno časti ovu obljetnicu slavi zajedno s njim. Stoga vas pozivam da usmjerimo svoj pogled prema njemu, moleći ga za pomoć  u ovom specifičnom vremenu.



Uz obljetnicu ove proslave stoji natpis Bogu i rodu vjerni“, rekao je Kardinal. Osvrčući se na slogan proslave kardinal Bozanić proširio je njegovu poruku stavljajući u središte obitelj. „Bogu, rodu i obitelji vjerni! Izgleda da je to bilo davno, ali nije to tako davno bilo kada je Engels pisao da se treba boriti protiv naroda, vlasništva i obitelji, da to treba razoriti jer to predstavlja otuđenje. Ta revolucija traje i danas, iako se ona odvija na jedan drugačiji, suptilniji, nevidljiviji  način, ali se događa. Zato mi je drago da smo ovdje večeras zajedno: i djeca i mladež i roditelji, u zajedništvu sa svojim svećenicima jer osjećamo da je ovakvo okupljanje itekako potrebno i važno svima nama, a osobito našim obiteljima. Pa neka i ova proslava bude u znaku toga da želimo u ovo vrijeme dati veći naglasak da bolje čuvamo obitelji i da obitelji budu one za koje se isplati raditi i žrtvovati. Stoga, od srca želim puno Božjeg blagoslova vašim obiteljima i molim bl. Alojzija da ih uvijek zagovara.“ - kazao je kardinal Bozanić i pozdravio sve nazočne, posebno voditelja HKZ Stuttgart-Centar fra Zvonka Tolića i odao priznaje Franjevačkoj Provinciji Presvetog Otkupitelja koja već 50 godina duhovno skrbi za hrvatske katoličke vjernike u gradu Stuttgartu.



Uz želje svojim sunarodnjacima da im i naredna desetljeća budu plodonosna kao što su i dosadašnja, u ime svih franjevaca nazočne je pozdravio provincijal Joško Kodžoman te izrazio svoju zahvalnost aktualnom vodstvu fra Zvonku Toliću i fra Miji Šabiću, kao i naraštajima franjevaca koji su prije njih  duhovno izgrađivali tamošnju zajednicu. Nakon toga u svečarskom duhu kao 12. voditelj i 25. svećenik u HKM Stuttgart-Centar,  fra Zvonko se zahvalio svim svojim kolegama svećenicima, časnim sestrama, pastoralnim, administrativnim i socijalnim suradnicima te vjernicima koji su svojim angažmanom pripomogli  razvoju Misije. – „Hvala svim onim vrijednim ljudima, našim dragim vjernicima, bez kojih ne bismo bili ovo što jesmo! Oni su nosili ovu Misiju, oni su izlagali svoje živote za zajedničko i opće nam crkveno i nacionalno dobro. Oni su bili i jesu naša radost, naš ponos, naša nada da će u nama i dalje plamtjeti srce katoličko i srce hrvatsko, odgajajući svoju djecu da budu ponosni zbog onoga što jesu, da ih odgoje u školi evanđelja za dobre i plemenite ljude, da jezikom roda svoga mole, pjevaju, sanjaju, da se nadaju jednom, i to brzo, vidjeti Domaju kojoj se djeca s daleka puta vraćaju i raduju.“ - kazao je fra Zvonko, izrazivši  još jednom posebnu dobrodošlicu gostima iz Hrvatske.



Ispred  Župnoga vijeća zajednice bl. Alozija Stepinca prisutne je pozdravio Mario Perić, koji se u svom govoru osvrnuo na povijest tamošnje misije i iz perspektive mladih na zanimljiv način izdvojio najvažnije događaje. U svom pozdravnom obraćanju veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, istaknuo je koliko je važnu ulogu imala  Katolička crkva u očuvanju hrvatskoga identiteta, kulture i jezika te poručio nazočnima da ih vode riječi Silvija Strahimira Kranjčevića: “A ja vatrom žarke snage. Do zadnjega bit ću dana: List hrvatske lipe drage. I slavenskog debla grana.“ Čestitajući  visoku godišnjicu HKM Stuttgart njemački zastupnik hrvatskog podrijetla i povjerenik za integraciju Josip Juratović istaknuo je da je bogatstvo njemačkog društva upravo u raznolikosti te poželio okupljenima puno uspjeha, sloge i da budu korisni članovi tog društva.

Za vrijeme programa pročitan je i isječak iz čestitke Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je zbog svojih državničkih obveza bila spriječena doći na proslavu HKM Stuttgart. U svojoj čestitki  Predsjednica je  napisala: “Svima vama čestitam na predanom radu, okupljanju vjernika, poticanju na zajedništvo i međusobnu solidarnost članova  ove zajednice koja je ostala poveznica iseljeništva s Domovinom!“



Nakon pozdravnih i čestitarskih govora uslijedio je kulturni program tijekom kojega su nastupile sve glazbeno-scenske skupine aktivne pri Misiji. U program je uvela pijanistica Ivana Štimac Agius, a uz nju su se nadalje svojim repertoarom  predstavili:  dramska grupa „Putujuća scena“ pod vodstvom Gordane Bećirović, Mješoviti crkveni zbor i klapa „Filiae Croatiae“ pod ravnanjem Marije Thiel,  Djeca  koja pohađaju Hrvatsku nastavu pod mentorstvom učiteljice Renate Stjepanović, Dječji zbor „Anđeli“ pod dirigentskom palicom Martine Krajina, KUD „Krešimir“  na čelu s voditeljicom Ivankom  Kamenšek, klapa „Stella Maris“ uz vodstvo Ivice Luburića, Dječji zbor i Mješoviti crkveni zbor „Bad Canstatt“  pod ravnanjem Ivana Bošnjaka i KUD „Tomislav“ kojim  rukovodi Marjana Grgić.

Na samu godišnjicu, u nedjelju,  6. svibnja, s početkom u 15 sati, svetu misu zahvalnicu u crkvi St. Eberhard predvodit će kardinal Josip Bozanić u suslavlju s katedralnim kanonikom Paulom Hildebrandom, voditeljem HKZ Stuttgart-Centar  fra Zvonkom Tolićem  i brojnim svećenicima  Hrvatske katoličke misije u Njemačkoj te  Katoličke Crkve  u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
 
                                                                                                                     
Josipa Zeko (Foto: Petar Ćuk)      
 
 
 
Ispišite stranicu: