HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.10.2018.

Kardinal Bozanić čestitao 100. rođendan baki Darki


Baka Darka sa živućim kćerima Ružom, Anom, Danicom, Stanojkom i Anđom

U povodu njezina 100. rođendana, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je čestitku gospođi Darki Jurčić, koja je u subotu 27. listopada svetom misom zahvalnicom proslavila svoj jubilarni rođendan.

U svojoj čestitci kardinal Bozanić je, između ostalog, napisao: „Kao pastir Crkve zagrebačke upućujem Vam najsrdačnije čestitke praćene izrazima ljudske i duhovne blizine te zajedno s Vama zahvaljujem Bogu za obilje darova i milosti primljenih tijekom duga i plodna života u nesebičnom darivanju iz ljubavi prema Bogu i bližnjima. Molim Gospodina da nagradi Vašu otvorenost životu, vjernost Bogu, Crkvi i obitelji, kao i strpljivost u kušnjama i teškoćama, kojih nije nedostajalo tijekom minulih godina.

U radosnom zajedništvu sabranih na misnom slavlju, s Vama će na duhovan način biti i Vaš suprug Ivo, koji Vas je pretekao na putu u vječnost. S njim ste, uzdajući se u providnost Božju, podizali brojnu obitelj te učili djecu da se vjera ne temelji na mudrosti ljudskoj nego na snazi Božjoj. Tu Vam snagu želim u ovom svečanom trenutku, kao i u daljnjem životu.“

Svetu misu u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima predvodio je njezin daljnji nećak don Pavo Crnjac, koji je u pozdravu i homiliji istaknuo da je baka Darka proživjela dva svjetska rata, nadživjela osmoricu papa i petnaest župnika župe Uzdol. Život je primila kao dar Božji koji je darovala desetero djece, a posljednje je rodila u 43. godini života, od kojih su još žive četiri kćeri.

Darka Jurčić rođena je 26. listopada 1918. u Tribošiću, župa Izbično. Udala se u 21. godini za Ivu Jurčića s kojim je imala desetoro djece. U obitelji ima 28 unučadi i 38 praunučadi, a danas živi u Župi Petruševac, zajedno s obitelji Danice Miličević, jedne od četiri živuće kćeri.

Svoje staračke dane provodi uz Radio Mariju, uz koju svaki dan moli svetu krunicu, sluša svetu misu i sudjeluje u ostalim pobožnostima. Svoj stoti rođendan proslavila je u okruženju praunučadi, unučadi kćeri i zetova. Zapjevala je najdraže pjesme, i još vitalna, zaigrala kolo iz mladenačkih dana, a u kratkom dokumentarnom filmu „Jedno stoljeće života“ prisjetila se svih lijepih i teških događaja.
 
Podsjetimo da je papa Franjo prošlog tjedna prigodom prezentacije knjige „Dijeliti mudrost vremena“ kazao kako je „jedna od vrlina djedova i baka je to što su vidjeli mnoge stvari u životu. Vjera se prenosi u okruženju, a posebice u okruženju doma u okruženju ljubavi“.

don Pavao Crnjac/TUZN
Ispišite stranicu: