HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.04.2022.

Kako je jedan dan u Caritasu postao čitav tjedan

Caritas Zagrebačke nadbiskupije priključio se obilježavanju Svjetskog dana činjenja dobrih djelâ, koji je prvi put održan u Hrvatskoj 3. travnja ove godine, a okupio je više od 6500 volontera. Organizator prvog obilježavanja Svjetskog dana činjenja dobih djela u Hrvatskoj bila je Udruga »Djeca za bolji svijet«, partner navedene organizacije.
 
Zagrebački Caritas je ponudio više mogućnosti sudjelovanja u tome projektu, sve u cilju poboljšanja kvalitete života svojih korisnika. Kako je zainteresiranih skupina (uglavnom iz korporativnog sektora) bilo više, a i vremenske prilike im nisu išle u prilog, planirane aktivnosti nisu mogli provesti u jedan dan već su ih morali rasporediti kroz gotovo tjedan dana.


 
 
2. travnja: KAZALIŠNA PREDSTAVA
 
Jednu od aktivnosti povodom Svjetskoga dana činjenja dobrih djelâ u Caritasu predložila je njegova Socijalna služba. Tu aktivnost proveli su zaposlenici jedne velike tvrtke, koji su 2. travnja organizirali gledanje kazališne predstave »Tata Slikovnica« za tri mnogočlane obitelji u Centru za kulturu i informacije Maksimir. »Razveselili smo sebe, svoju dječicu i sve ostale koji su bili s nama. Posebno mi je drago da smo potaknuli djecu na čitanje što je osnovni motiv ovog formata predstave #tataslikovnica, s velikim zadovoljstvom kaže gđa Vesna, zaposlenica te velike tvrtke, koja šalje fotografiju na kojoj su, uz glumca navedene predstave, dvije majke - korisnice Caritasa - te ona i njezina kolegica iz ureda gđa Kristina, s njihovom djecom i djecom iz obitelji koje su poveli na predstavu.
 
 
2. travnja: PRIPREMA GRANČICA ZA CVJETNICU
 
Vrijedni volonteri i zaposlenici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, po kiši, snijegu i vjetru, u subotu 2. travnja su marljivo i pažljivo rezali maslinove grančice za 75 župa Zagrebačke nadbiskupije. Župe su za ovogodišnju Cvjetnicu preuzele 150.000 maslinovih grančica, a prikupljenim dobrovoljim prilozima pružit će se pomoć korisnicima župnih i nadbiskupijskog Caritasa.
 


 
2. travnja: KUĆA SV. FRANJE
 
Posebnu zahvalu upućuje voditeljica Kuće sv. Franje u Vugrovcu Ivana Vincek Kovačić volonterkama Petri, Josipi i Matei koje su 3. travnja bile društvo i pratnja stanarima ove Caritasove kuće u Vugrovcu na odlasku u kino u Branimir centru u Zagrebu. Iz onoga što su napisale u Knjigu dojmova potvrdilo se još jednom da dobra djela ispunjaju dušu! 
 
 
2. travnja: KUĆA LJUBAVI
 
Tri volonterke, zaposlenice Hrvatskog Telekoma, tijekom nedjelje 3. travnja družile su se s mališanima u Kući ljubavi na Savici-Šancima, umjesto planiranje šetnje Bundekom, otkazane radi lošega vremena. Osim što su otišle s lijepim dojmovima, svaka od njih dobila je za uspomenu oslikanu i uokvirenu izreku sv. Majke Terezije: »Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju.« (Foto: Anđelka Čizmić Mijatovac)
 
 
5. travnja: KUĆA ZA RASELJENE OSOBE IZ UKRAJINE
 
Nove stanare Caritasove kuće za raseljene osobe iz Ukrajine 5. travnja su kolačima razveselile korisnice Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja, a donijela im je Caritasova soc. radnica Rebeka Mihaljević. »Molimo se da Božja ljubav bude snažan izvor sreće u vašem životu«, zaželjelo im je u uskrsnoj čestitci od srca pet majki i osmero djece, koliko ih se trenutno nalazi u Caritasovoj kući na tajnoj adresi.
 
 
7. travnja: KUĆA EMAUS
 
Vrijedne zaposlenice tvrtke Alianz Hrvatska 7. travnja su pretvorile hrđave i tamne dvorišne stepenice Kuće Emaus u srebrno-sive te također završile i bojanje ulične ograde. Spomenuta tvrtka nabavila je sav potrebni potrošni materijal i alat za opisane radove, a uz to su njezini stanari dobili na dar i sedam ulaznica za projekcije u CineStaru. 
 
 
7. travnja: KUĆA ZA MLADE »DA ŽIVOT IMAJU!«
 
Povodom Svjetskog dana činjenja dobrih djela tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. darovala je za uređenje prilaza Caritasovoj Kući za mlade »Da život imaju!« pedeset sadnica živica, jednu magnoliju i jednu pampas travu, koje su stanari ove Caritasove kuće u Selskoj cesti 165 na zagrebačkoj Trešnjevci 7. travnja zajedničkom akcijom zasadili.
 
 
9. travnja: KUĆA EMAUS
 
Volonteri (4) volonteri tvrtke dm-drogerie markt d.o.o. oličili su u Kući Emaus jednu sobu za djevojke, nove korisnice, koje uskoro dolaze na smještaj, kao i dio dnevnog boravka za djevojke. Uz radne aktivnosti ovi volonteri su stanare Kuće razveselili vrećama slatkiša i grickalica. Nakon svega što je učinjeno, ostalo je neprocjenjivo bogatstvo susreta i druženja, koje je ispunilo srca svima, uz volontera-dobročinitelja: »Vidimo se opet!«
 
 
SVJETSKI DAN ČINJENJA DOBRIH DJELA
 
Organizacija »Good Deeds Day« djeluje u 108 zemalja svijeta i okuplja više od 3.900.000 volontera, a »Svjetski dan činjenja dobrih djela« pokrenula je 2007. godine.
 
Kako je Svjetski dan činjenja dobrih djela ove godine obilježen širom Hrvatske možete vidjeti na FB stranici Udruge »Djeca za bolji svijet« na poveznici
 
Autor teksta: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: