HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.10.2023.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo proslavilo svoga zaštitnika sv. Luku u Zagrebu



Na blagdana sv. Luke evanđeliste, 18. listopada Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) proslavilo je svoga nebeskog zaštitnika svečanim misnim slavljem u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu koje je predvodio mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski. Ovim bogoslužjem HKLD je obilježio i 25. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija kardinala Stepinca.
 
Biskup Štironja izrazio je zahvalnost na pozivu da se članovima HKLD-a pridruži na proslavi blagdana svoga zaštitnika te im uputio riječi zahvalnosti za sav svoj požrtvovni rad koji ulažu u skrbi za oboljele i umiruće. Zahvalnost je uputio ne samo liječnicima već i drugim zdravstvenim djelatnicima – ljekarnicima, medicinskim sestrama – koji ustrajno brinu o bolesnicima u njihovim najtežim trenutcima. Biskup je uputio i riječi podrške članovima HKLD-a na aktivnom djelovanju u hrvatskom društvu tijekom proteklih više od 30 godina. Poručio im je da ne klonu duhom pa i u najtežim i najizazovnijim trenutcima, kao što je bio slučaj tijekom protekle pandemije, te da se ne prestanu ufati u Boga koji je vladar svega svijeta i koji upravlja našim dobrim djelima.



Na misnom slavlju sudjelovali su i prof. dr. sc. Jerko Valković, profesor s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i nekadašnji duhovnik Podružnice HKLD-a u Rijeci, prof. dr. fr. Stipan Jurič, koji je predvodio duhovne rekolekcije članovima HKLD-a uoči ovog blagdana, te vlč. Ivan Grbešić, vlč. Josip Đurin i cjelokupna bogoslovna zajednica (bogoslovi, duhovnici i odgojitelji) Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu koji su tim činom zdravstvenim djelatnicima htjeli iskazati priznanje i zahvalnost za sve što čine po svojem pozivu i profesiji.

HKLD je kao svoga zaštitnika odabralo sv. Luku evanđelistu koji je i sam bio liječnik. No predaja drži da je sv. Luka bio i umjetnik te je naslikao prvi prikaz tzv. Carigradske Bogorodice koja se čuva u bazilici Svete Justine u Padovi u kojoj se nalazi i sarkofag s posmrtnim ostacima sv. Luke. Stoga je sv. Luka zaštitnik slikara i umjetnika zbog čega članovi HKLD-a njeguju suradnju i s likovnim umjetnicima. Tako se u HKLD-u od 2008. organiziraju likovne kolonije i prigodne izložbe na kojima se izlažu djela brojnih likovnih umjetnika. Ove godine u krug likovnih prijatelja HKLD-a ušla je i akademska slikarica iz Dubrovnika Ivana Jovanović Trostmann čija je izložba slika otvorena u Dvorani Margarita Peraica u sjedištu HKLD-a tijekom dvodnevne duhovne priprave za ovogodišnji blagdan sv. Luke. Drugog dana te priprave održano je i predstavljanje knjige Fr. Donalda Callowaya Marijino biserje u izdanju Biblioteke Stella Maris. Knjigu, ali i druga izdanja Biblioteke Stella Maris, predstavila je Brigita Konsuo Peček, urednica Bioblioteke, a citate iz knjige čitali su članovi Sekcije mladih HKLD-a dr. Barbara Tomić i dr. Luka Blagus. Duhovne rekolekcije predvodio je dominikanac prof. dr. fr. Stipan Jurič.


Na kraju misnog slavlja predsjednik HKLD-a prof. Rok Čivljak zahvalio je svim članovima i gostima na sudjelovanju, osobito članovima Oratorijskog zbora Cantores sancti Marci koji su svojim pjevanjem uveličali liturgiju, kao i biskupu Štironji kojemu je ovo bio prvi susret s članovima HKLD-a.

IKA
Ispišite stranicu: