HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.12.2023.

Hrvatski adventski koncert Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić" u Bazilici sv. Stjepana u Budimpešti

U konkatedrali sv. Stjepana kralja u Budimpešti 6. prosinca 2023., u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva kulture i medija, organiziran je prvi Hrvatski adventski koncert. Velikim zalaganjem veleposlanika RH dr. sc. Mladena Andrlića te prve tajnice Veleposlanstva gospođe Marine Sikora kao i cijelog osoblja Veleposlanstva koncert je održan u spomenutoj konkatedrali, jednom od simbola Budimpešte.


 
Koncertu je prethodilo misno slavlje koje je predvodio mons. Gábor Mohos, ostrogonsko-budimpeštanski pomoćni biskup. Na početku misnog slavlja prisutnima se obratio vlč. dr. sc. Vlado Mikšić, koji je kao izaslanik Zagrebačke nadbiskupije sudjelovao u ovom događanju. U svom pozdravnom govoru vlč. Mikšić posjetio je na višestoljetnu povezanost hrvatskog i mađarskog naroda. Osvježio je sjećanje na nedavno održanu izložbu u Zagrebu i Budimpešti - izložbu Ars et Virtus - koja je imala za cilj pokazati osamstoljetne veze između naša dva susjedna i prijateljska naroda. Brojne prikazane umjetnine na spomenutoj izložbi vlasništvo su Zagrebačke nadbiskupije. Svoj pozdrav zaključio je sa željom da ovakva okupljanja Hrvata u Budimpešti postanu tradicija.

Liturgijska čitanja bila su na oba jezika, a propovijed mons. Mohosa na osnovu dnevnog evanđelja, istovremeno je na monitoru prezentirana na hrvatskom jeziku. Uz vlč. Mikšića, koncelebrirali su fra. Velcel Toth, pater Marko Mogyorósi, OSB i vlč. Josip Drvoderić, koji inače na misna slavlja okupljaju Hrvate po raznim dijelovima Mađarske. Misno slavlje uzveličali su pjevači Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić", koji su nakon mise održali adventski koncert. Sjajan nastup navedenog zbora, pod ravnanjem dirigenta Ivana Šćepanovića, pratili su Hrvati iz svih dijelova Mađarske koji su ovom zgodom ispunili baziliku.



Ovo misno slavlje i koncert hrvatskih božićnih napjeva, kao i okupljeni Hrvati, živi su dokaz koliko vjera i kultura mogu povezati narode koje jezična barijera toliko razdvaja.
 
 
vlč. Vlado Mikšić
Ispišite stranicu: