HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.10.2023.

Holywin u Karlovcu: "Put u dobro"

Holywin u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu održan je u utorak 31. listopada. Nakon pobožnosti svetom Josipu slavljeno je misno slavlje koje je predvodio preč. Anđelko Katanec, povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za Pastoral migranata i turista u koncelebraciji s o. Gaudencijem Spetićem, župnim vikarom na Kamenskom, vlč. Petrom Galekovićem, župnim vikarom na Dubovcu i mons. Antunom Senteom, rektorom Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora "Agape" pod vodstvom Josipa Vukovića.



U prigodnoj homiliji preč. Katanec istaknuo je da ako čovjek vjeruje u život vječni s Bogom, onda se treba više bojati grijeha nego smrti. "Za svete i vjerne, smrt je dovršetak zemaljskog putovanja i početak blaženoga života u nebu. Jedino što nas može spriječiti od toga cilja je zlo i grijeh. Blagdani, svetkovina Svih svetih i spomen vjernih mrtvih, usmjeravaju naš pogled prema punini života, prema pobjedi i proslavi svetih i vjernih duša koje su na zemlji ljubile Gospodina i njemu služile. To je i naša nada i naš put života, da po vjeri i dobrim djelima pristignemo zajedništvu nebeske proslavljene Crkve", rekao je preč. Katanec i nadodao da "zato mi ovih dana ne oplakujemo naše pokojnike i ne strašimo se zbog neizbježne smrti nego činimo upravo suprotno, slavimo živote svetaca i u vjeri molimo za naše drage pokojnike. Oživljavamo primjere svetaca i uspomene na našu braću i sestre. Svjedočimo da je naš Bog, Bog živih, Bog svetosti, Bog pobjede."



"Ovu večer smo ovdje na Holywinu kao uvodu u svete dane koji su pred nama. Holywin u svome imenu nosi tu poruku: svetost pobjeđuje smrt, svetost znači živjeti s Bogom. Vrlo se dobro sjećam prvog Holywina koji smo pripremili ovdje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa prije točno 10 godina. Bilo je zabavno otkrivati različite primjere svetosti, ne samo svetog Josipa nego i drugih svetaca koji nose ime Josip, a povrh toga priprema Holywina bila je proces razvijanja kreativnosti i talenata naše djece i mladih uključenih u predstavu i općenito pripremu programa Holywina kroz pjesmu, molitvu, zajedništvo, služenje", naglasio je propovjednik te nadodao da se "Holywin nastavio prenositi svih ovih deset godina kroz već nekoliko generacija mladih i svaki puta biva nov, originalan i plemenit, a uz to i zabavan. Tako nas sveti Josip u svome domu povezuje međusobno i učvršćuje na našem osobnom putu svetosti".



Propovjednik je rekao kako se u Karlovcu organizira 10. Holywin, a u Zagrebu se organizira 20. put. "Koliko mi je poznato, prvi Holywin u svijetu bio je u Francuskoj 2002. sa željom da se na prikladan način organizira bdijenje za svetkovinu Svih svetih. U principu i takozvani Halloween je kršćanski blagdan, ali budući da je društvo pretvorilo Noć svetaca u Noć vještica, pogansku zabavu relativiziranja dobra i zla, gdje se djecu potiče da se oblače u različite kostime čudovišta i bića tame, bilo je potrebno da vjernici pronađu novi način za dostojno slavlje svetih primjera. Holywin tako slavi svetost i dobrotu, a ne grešnost i zlo, širi svjetlo i ljepotu života, a ne tamu i zastrašivanje, on svjedoči milost Božju koja je snažnija od smrti i svih sila tame. Poruka koju večeras primamo je da je cilj našega života u nebu gdje već sada imamo mnoštvo svetih prijatelja i zagovornika. Svi smo pozvani biti dionici njihove svetosti i radosti i kroz Holywin nastojimo pobuditi te osjećaje radosti i zajedništva sa svecima" rekao je preč. Katanec.

Pri kraju misnog slavlja gospodin Želimir Feitl, predsjednik Zajednice sportova Karlovačke županije proglasio je pobjednike i najbolje igrače malonogometnog turnira krizmanika Karlovačkog dekanata te im uručio prigodna priznanja.



Slijedila je predstava pod nazivom "Put u Međugorje" za koju je scenarij napisala Dora Kučan, studentica stomatologije, glumce uvježbala Tara Krančević, gimnazijalka, a scenu uredila Marta Sumina, srednjoškolka. Članovi ZAMAK-a, Zajednice mladih katolika iz Karlovca, glumom i scenama ispričali su na svoj način fenomen Međugorja u koje dolaze hodočasnici iz čitavog svijeta u potrazi za duhovnim izvorima.



Svojom predstavom željeli su poslati poruku da se Gospa objavljuje jednostavnoj djeci koja za vrijeme usvajanja znanja trebaju usvajati i određene životne vrijednosti. U predstavi je prikazana skupina učenika koji nakon mnogih besplodnih rasprava i trošenja vremena, a na poticaj vjeroučitelja odlučuju raspravljati o vjeri te ju bolje upoznati upravo u Međugorju poput mnogih tražitelja iz čitavog svijeta. Došavši u Međugorje, zbog svoje bezbrižnosti i nedovoljnog slušanja vodiča ostali su sami bez vodstva i onda kada su već pomislili da su se izgubili odjednom im pristupa vodička Marija koja im zna imena, poznaje njihove osobine i vodi ih po Međugorju. Marija ih neprestano upućuje na slavljenje sakramenta i sudjelovanje u pobožnostima, a da se pritom ne zaboravi pobrinuti za potrebe tijela. Ovoj skupih bezbrižnih srednjoškolaca baš je lijepo biti u Marijinom društvu te s njom ulaze u mnoge rasprave o važnim pitanjima te joj se dive kako im daje jednostavne, a opet tako poučne odgovore. Vrativši se svojoj izvornoj grupi hodočasnika djeca su spoznala da ih je vodila Marija, majka Božja što je bitno utjecalo na njihovo daljnje ponašanje iz kojega je nastala veća potreba za molitvom, međusobno su se počeli uvažavati i odgovornije pristupali svojim mladenačkim obvezama.



U predstavi su sudjelovali Dora Sumina, Lovro Klarić, Tara Kranjčević, Tena i Marija Kružić, Lara Petrić, Borna Kučan, Ela Koller, Lovro Bedeniković, kapelan vlč. Petar Galeković, Gabrijel Leljak i Augstin Moškun, Ana Huljina, Ana Radman, Emanuela Bulaja, Franca Rajčić, Lucija Crnić, Lukrecija Petrić i Marija Zovkić.



Zahvalivši se glumcima župnik Sente naglasio je kako je lijepo promatrati da se mladi konstantno okupljaju na Dubovcu, uvijek iznova iznenade svojom kreativnošću te odgajaju svoje nasljednike. "Naime neki sadašnji glumci prije deset godina kada je organiziran privi Holywin u Karlovcu još nisu bili ni rođeni. Tijekom svih tih godina Velika dvorana je uvijek bila premala da primi sve koji žele s mladima slaviti svetost", zaključio je mons. Sente. 


Župa BDM Snježne
Foto: Josip Vuković
Ispišite stranicu: