HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.03.2016.

Hodočašće vjernika župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice u katedralu



Pet stotina vjernika župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice hodočastilo u Zagrebačku katedralu u svetoj Godini Milosrđa u vrijeme trajanja molitvene inicijative ’24 sata za Gospodina’.



U Godini milosrđa, odazivajući se pozivu naših biskupa da tijekom Jubileja povedu svoje vjernike na hodočašća u jubilejske crkve omogučujući im tako zadobiti svetost i čistoću duše darom oprosta, vjernike župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice njihovi svećenici župnik Norbert Ivan Koprivec i župni vikar Josip Mudronja poveli su u subotu 5. ožujka na hodočašće u Zagrebačku katedralu.



Pristiglim vjernicima, koji su prije početka mise pristupili sakramentu pomirenja, rektor katedrale msgr. Josip Kuhtić poželio je dobrodošlicu, Božji blagoslov i zagovor blaženog Alojzija stepinca te da svojim obiteljima iz Prvostolnice pođu sa sjajem u očima.
Euharistijsko slavlje u 10 sati u, vjerničkim pukom župe Navještenja ispunjenoj  katedrali, predvodio je mons. Ivan Hren, arhiđakon Turopoljskog arhiđakonata u zajedništvu s župnikom  Koprivcem i vlč. Vladom Razumom, duhovnikom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu  te uz asistenciju đakona Ivana Lukića koji je navijestio Evanđelje. Misu je pjevanjem uzveličao zbor župe.



“Ovo Euharistijsko zajedništvo započinjemo susretom u pokorničkom činu. Ovo je susret pun radosti u otvorenosti srca. U našu svakodnevicu, u naše boli zakoračuje Bog. Dopustimo da nas Božja ljubav promijeni” naglasio je mons. Hren u uvodu euharistije. U propovijedi je istaknuo kako su nam već prvi koraci u školi i prve zadaće pomogle da shvatimo da u životu postoje teže i lakše situacije. “Život nas je naučio da ono što je teže zahtijeva više čovjeka, više žrtve i odricanja. Kad se zamislimo nad pitanjem što je najteža zadaća u kršćanstvu, u vjeri u kojoj smo odgajani, vrlo brzo dolazimo do odgovora - oprostiti i prihvatiti ispriiku. Čovjeka ostavljamo bez mogućnosti da mu damo drugu šansu. ’Ti za mene više ne postojiš’ - kolike slomljene obitelji rađaju tom rečenicom. To je naša zbilja, realnost. Nužno je potražiti u vjeri ono gdje nas Bog uči i poučava.



Bog ne okreće leđa čovjeku. Daje mu u punini ljubavi šansu kroz novu Evu i Spasitelja. Daje nam Boga koji nam je sličan u svemu osim u grijehu. Moram se zapitati kolike sam isključio iz svojeg srca i moram poraditi na susretu u savijesti. Izgubio sam duševni mir, ali ustat ću i poći svome Ocu. Mi svećenici susrećemo se s ljudima koji teško opraštaju pa se pitaju hoće li im Bog oprostiti. Mi ne dolazimo Ocu kao nepoznati već kao Onome koji nas poznaje. Usprkos svojim slabostima znamo da moramo ići naprijed, k vječnom cilju, u zagrljaj Oca. Molimo te Bože da ne promašimo cilj. Otac, Bog koji mi oprašta i nije mu svejedno, dočekuje raširenih ruku izgubljenog sina. Idem, ustat ću i poći svome Ocu u kojeg se uzdam, moja je snaga pokretač koji me vodi na put. U Tebe se Gospodine mogu pouzdati, jer si mi sve dao. Blaženi Alojzije u Godini milosrđa moli za nas. Izmoli mi svjetlost duše i bistri pogled da znam koliko se mogu u Boga pouzdati!” zaključio je propovijed mons. Hren.




Po završetku mise župljani su predvođeni svećenicima  izmolili molitvu za  proglašenje blaženog Alojzija Stepinca svetim te se kratko zadržali oko njegovog groba u Katedrali u osobnim molitvama. Za uspomenu na ovo hodočašće napravljena je  zajednička fotografija ispred oltara.
Uslijedio je posjet  Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu zahvaljujući susretljivosti i ljubavi njihovog bivšeg župnika vlč. Vlade Razuma. Nakon što im je u sjemenišnoj kapeli Srca Isusova još jednom ohrabrio duh posvješčujući im beskrajno Božje milosrđe izmolili su zajedno molitvu za duhovna zvanja. Okrijepivši tijelo domjenkom u prelijepom vrtu Sjemeništa vjernici župe Navještenja uputili su se prema Kamenitim vratima gdje su izmolili molitvu Majci Božjoj.



Nastavivši molitveni hod u crkvi sv. Marka toplu dobrodošlicu uz zanimljivosti iz povijesti ove prelijepe crkve, riznice hrvatske baštine i kulture, zaželio im je župnik mons. Franjo Prstec. Posebno je prisutne vjernike potaknuo da je naša budućnost u onom što smo stavili u srca naše djece.
Nakon što su izmolili molitvu za Domovinu uputili su se u grkokatoličku konkatedralu sv. Ćirila i Metoda gdje ih je dočekao križevački biskup mons.Nikola Kekić. Upoznao je prisutne s poviješću i kulturnim znamenitostima ove crkve te objasnio razlike između liturgije katoličkog istočnog i zapadnog obreda.



Posljednja postaja hodočašća bila je u crkvi sv. Katarine gdje su vjernici predvođeni župnikom izmolili molitvu za svoje obitelji i sve obitelji njihove nadbiskupije, domovine i cijelog svijeta. “Sveta nazaretska obitelji učini od naših obitelji mjesta zajedništva i ognjišta molitve, istinske škole evanđelja i male domaće Crkve.”



Ovim su se hodočašćem vjernici župe Navještenja, njih oko 500, uključili kao župna zajednica u molitvenu inicijativu ‘24 sata za Gospodina’ jer su hodočasteći i moleći u spomenutim crkvama bili u molitvi sjedinjeni s čitavim svijetom.
Nakon povratka u župu od 16:00 do 20:00 sati nastavljeno je Euharistijsko klanjanje u župnoj crkvi koje je započelo nakon večernje Euharistije u petak, a završilo Euharistijskim slavljem u subotu  u 20.15 sati.

 
Tekst: Snježana Kirinić Grubić
Foto: Željko Ljubek i Ivica Gašpar
 
Ispišite stranicu: