HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.05.2018.

Hodočašće učenika NKG-a na Kamenita vrata



Uoči proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, učenici Nadbiskupske klasične gimnazije predvođeni nekolicinom svojih profesora, hodočastili su u ponedjeljak 28. svibnja 2018. godine Zaštitnici Grada Zagreba.

Po dolasku na Kamenita vrata srednjoškolci su izmolili molitvu Majci Božjoj od Kamenitih vrata te tri Zdravomarije s posebnom nakanom za uspješan dovršetak školske godine.



Potom je učenik trećeg razreda Ante Periša pročitao za ovu zgodu posebno pripremljenu molitvu u čast Zaštitnici Grada Zagreba.



U kratkom nagovoru vlč. Borna Puškarić istaknuo je da Gospa od Kamenitih vrata stoljećima zagovara građane Zagreba te je preporučio mladima da uvijek svrate do njezina oltara i čudotvorne slike kako bi joj izrekli svoje molitvene nakane. „Ovih dana kad privodite kraju školsku godinu što nužno donosi dodatne napore i zahtijeva ustrajnost do kraja, preporučite se Mariji da vas prati svojim moćnim zagovorom.“



Pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije pozvao je mlade da dođu na središnju proslavu Majke Božje od Kamenitih vrata kada ćemo kao nadbiskupijska zajednica svečano zahvaliti Zaštitnici Grada Zagreba na svim milostima koje nam posreduje. „Dođite, pozovite članove svojih obitelji i prijatelje da zajedno počastimo našu dragu Nebesku Majku“, rekao je vlč. Puškarić. 



Zatim su predstavnici učenika zapalili dvije svijeće u čast Majci Božjoj, a nakon završnog blagoslova učenici su otpjevali „Zdravo Djevo“.

Središnja proslava Majke Božje od Kamenitih vrata bit će u srijedu 30. svibnja 2018. u 19 sati u zagrebačkoj katedrali nakon čega će uslijediti svečana procesija ulicama Glavnog grada. Svečanu proslavu predvodi kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).
 
Učenička molitva Majci Božjoj od Kamenitih vrata

Draga Majko, zaštitnice našega grada i nas Zagrepčana!

Tebi palimo danas svijeće zahvale za svu pomoć koju si nama dala ove školske godine. Tvoj blagdan pada baš u ove najteže završne školske dane i zato te, Majko naša, molimo da nam izmoliš snagu i ustrajnost u učenju i do kraja ove školske godine.

S pouzdanjem u tvoj blagoslov i nama je lakše učiti. Naša pjesma neka ti bude izraz naše odanosti i vjere u tvoga sina Isusa Krista. Po njegovoj milosti daj nam svima svoj blagoslov. Amen.     

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: