HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.04.2016.

Hodočašće mladih u zagrebačku katedralu



Zagrebačku katedralu na nedjelju Dobrog Pastira, 17. travnja, ispunili su mladi pristigli iz svih krajeva Zagrebačke nadbiskupije na svoje godišnje hodočašće.



Svima je bilo zajedničko jedno – okupiti se u Stepinčevoj katedrali, zajedno moliti, osnažiti se u vjeri i ostaviti svjedočanstvo i moliti moćni zagovor sv. Leopolda Bogdana Mandića.



Svetu misu predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u koncelebraciji s povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivanom Valentićem te više od dvadeset svećenika – župnika i župnih vikara – koji su sa svojim mladima hodočastili u zagrebačku prvostolnicu.



Svetu misu je pjevanjem animirao Nadbiskupijski zbor mladih Zagrebačke nadbiskupije pod vodstvom gospođice Josipe Bartovčak.



Nedjelja Dobrog Pastira je već tradicionalno dan kada mladi hodočaste u Katedralu. Zajedno sa svojim pastirom, kardinalom Josipom, župnim pastirima koji im pomažu u razvoju i jačanju vjere i sa cijelom zajednicom mladih Nadbiskupije mole za nova duhovna zvanja u Crkvi, za sve one koji su već krenuli tim putem, one koji još nisu smogli snage odazvati se na Božji poziv i za sve one koji će ga tek osjetiti da se ne boje i hrabro krenu za Kristom.



Kardinal je mlade podsjetio na događaj u katedrali koji se dogodio samo nekoliko dana ranije te naglasio važnost dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića za sve mlade Zagrebačke nadbiskupije i pozvao da se svi mladi mole njegovom moćnom zagovoru u vlastitim potrebama, ali i za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. „Svjedočili smo velikoj potrebi za Bogom!“ – rekao je Kardinal,  i zato su ljudi dolazili u velikim redovima i čekali trenutak da mogu posjetiti i vidjeti tijelo sv. Leopolda.



Kardinal Bozanić je istaknuo još jedan jako važan element ovog hodočašća, a ti je da se nalazimo u vazmenom vremenu. Mladi moraju biti svjesni da se još uvijek nalazimo u uskrsnom vremenu i da smo mi svi okupljeni upravo u katedrali, bili tamo zato jer je Gospodin uskrsnuo, i da su to sve plodovi Uskrsa.



Kardinal je nadodao: „On k nama dolazi, On koji nas poznaje, poznaje po glasu. Mi smo, s druge strane, pozvani kao njegovi da ga slušamo što govori i da ga slijedimo! Prije nas je On u akciji, On je onaj koji prvi govori.“ 



Na samom kraju, Kardinal je, još jednom, napomenuo važnost prepoznavanja životnog poziva: „Svako je zvanje vrijedno pred Bogom, stoga danas molimo Boga, Duha Svetoga, da vas mlade, prosvijetli i pokaže put vašega života.“



Ured za pastoral mladih
Ispišite stranicu: