HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.08.2014.

Europski biskupi uputili otvoreno pismo Vijeću sigurnosti UN-a

Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) uputilo je 12. kolovoza Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pismo koje su potpisali predsjednici biskupskih konferencija cijelog kontinenta, članovi CCEE-a, navodi se u službenom priopćenju CCEE-a.

Biskupi traže da međunarodna zajednica hitno poduzme "odluke da se stane na kraj gnusnim djelima protiv kršćana i ostalih vjerskih manjina u Iraku". Kopija toga pisma bit će dostavljena različitim europskim vladama i tijelima Europske unije, tražeći od njih da se ujedine u tom apelu.

Europski biskupi tom se inicijativom nadaju da će se i druga institucionalna, kulturna i vjerska sjedišta ujediniti u toj osudi onoga što se događa u vezi s nasiljem na pravo na život, na sigurnost i na vjersku slobodu. Hitno je poduzeti konkretne humanitarne mjere da bi se odgovorilo na beznadno stanje iračkih kršćana, "da i u ovom slučaju međunarodna zajednica bude u stanju odgovoriti žurnom pomoći mnogim izbjeglicama i osigurati njihovu sigurnost pri povratku u njihove gradove i kuće".

Katolička Crkva u Europi želi izraziti svoju bliskost s onima koji proživljavaju trenutke straha i terora. Ona se zalaže za ostvarenje gesta solidarnosti koje su već u tijeku u davanju potpore osobama i obitelji u njihovoj patnji. Biskupi jamče svoju molitvu za mir i sa svom odlučnošću jednodušno dižu svoj glas tražeći od Ujedinjenih naroda da postupe s potrebnom hitnosti u korist ovih i svih drugih žrtava rata i nasilja koje trpe i čekaju solidarnost svijeta, ističe se priopćenju.

Pismo su potpisali i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kao i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine banjolučki biskup Franjo Komarica. (IKA)
Ispišite stranicu: