HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.01.2016.

Euharistijsko slavlje za jedinstvo kršćana u Zaprešiću



U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana mons. Zvonimir Kurečić, tajnik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog predvodio je u četvrtak 21. siječnja misno slavlje u zajedništvu sa zaprešićkim dekanom preč. Ivanom Frkonjom, p. Vinkom Sudarom, prof. Ilijom Čabrajom i vlč. Ilijom Karlovićem u novoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću.

Na početku euharistijskog slavlja mons. Kurečić pozvao je okupljene da mole za zajedništvo i jedinstvo svih kršćanskih crkava kako bi se preko današnjih kršćana ostvarila Isusova želja upućena Nebeskome Ocu u velikosvećeničkoj molitvi.

U prigodnoj propovijedi mons. Kurečić govoreći o zbližavanju kršćanskih crkava uzeo je za primjer kršćane iz Latvije koji zajedno mole ne samo u vrijeme Molitvene osmine: „U tom zajedničkom molitvenom hodu kršćani u toj zemlji postaju dobar primjer ekumenskog zajedništva što se vidi u odnosu između katoličkih i pravoslavnih vjernika koji po mnogim katedrala i crkvama zajedno mole u različitim prigodama“.

Predsjedatelj Kurečić upoznao je vjernike i s nastankom ekumenskog hoda kroz povijest: „Svoj doprinos dao je i Drugi vatikanski koncil u svom dekretu Unitatis Reedintegratio koji u svojim jasnim smjernicama govori o dijalogu i uzajamnom upoznavanju s rastavljenim kršćanskim Crkvama“.    

Mons. Kurečić pozvao je vjernike da na poseban način mole za što prije proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, odnosno da Srpska pravoslavna crkva kroz rad mješovite komisije spozna istinu i djelo bl. Alojzija Stepinca koji je toliko dobra učinio ne gledajući ni na vjeru i nacionalnost u spašavanju mnogih ljudskih života.

Zahvaljujući zajedničkom izboru teme i tekstova predstavnika kršćanskih zajednica u Latviji, ovogodišnja molitvena osmina za jedinstvo kršćana poziva sve kršćane da u svijetu budu sol koja neće biti bljutava  - ne jedni protiv drugih nego zajedno - naviještati silna djela Gospodnja (usp. 1 Pt 2, 9).


Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: