HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.01.2018.

Euharistijsko slavlje u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana



Euharistijskim slavljem u ponedjeljak 22. siječnja u 18.30 sati župa Navještenja BDM u Velikoj Gorici uključila se u Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Euharistiju je predslavio vlč. Krunoslav Kolar, član Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije u koncelebraciji sa župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem.

U homiliji, temeljeći je na temi ovogodišnje osmine koja se održava pod geslom "Desnica Tvoja, Gospodine, snagom se prodiči", vlč. Kolar je postavio pitanje koji je smisao ekumenske inicijative, ima li ta molitva ploda i postoji li u nama vjera u svemogućeg Boga te dodao da je ta sumnja i potakla kršćane s Kariba da uzmu ovo geslo koje je ekumensko jer traži da se otvorimo Bogu.

¨Svi mi kršćani vjerujemo u jednoga jedinoga Boga. Svi smo mi odgovorni zbog raskola jer on još uvijek postoji. Nije moguće biti Kristov učenik a ne tražiti jedinstvo kršćana. Na posljednjoj večeri Isus je molio ¨Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ povjerovati, da svi budu jedno¨ - Isus moli za one koji će vjerovati kroz povijest. Mi smo povjerovali navještaju predaka, no razjedinili smo u povijesti vjeru u Isusa Krista. Naše molitve u vrijeme molitvene osmine trebale bi se preliti u svakodnevnu molitvu za jedinstvo kršćana.  Mi kršćani odgovorni smo za svijet jer smo od Krista postavljeni za sol zemlje i svjetlo svijeta. Čovjek današnjice žeđa za Bogom a da toga nije svjestan. Isus kaže ¨Dajte im vi jesti¨, oduševite ih vi za Boga. Što činimo i kako oduševljavamo druge za Krista? Od jednog Krista činimo toliko Krista koliko ima Crkava i zajednica i tako zapravo mi ljude odvodimo od Boga.

Zajednički nam je zadatak živjeti ono što naviještamo u otvorenosti Duhu, vršiti evanđelje i biti sveti kao što je svet naš Otac nebeski. Trebamo se truditi biti jedni drugima sve bliži. Božjim djelovanjem može doći do jedinstva. Bog neće na silu ujediniti kršćane. Jedinstvo ne treba siliti, već se otvoriti Duhu koji će do jedinstva dovesti. 

Tko se protivi ujedinjenju kršćana taj nije kršćanin. Pred nama je zadaća – budimo aktivni u molitvi i djelovanju. Odgovorni smo za sve ljude koje nam Bog dovodi u Život. Dajmo se sasvim Bogu i on će učiniti sve za spasenje onih oko nas. Bog je jedinstvo Božanskih osoba u njihovoj različitosti. Jedinstvo za koje je Isus molio je jedinstvo u različitosti oko stola u Kraljevstvu Božjem.  Neka nas Gospodin koji želi da budemo svi jedno, najprije ujedini u našim obiteljima, župnim zajednicama, biskupijama, pa onda i u čitavoj Crkvi i svijetu. Neka nam svakodnevna molitva bude poput molitve svetog Ivana Zlatoustog¨, zaključio je propovijed vlč. Kolar.



Na kraju mise vjernicima je nekoliko riječi uputio đakon Srpske pravoslavne crkve gospodin Branimir Jokić, koji se pridružio ekumenskom euharistijskom slavlju, istaknuvši Isusovu rečenicu ¨Ljubi bližnjega svoga kao samog sebe¨ jer na kraju će nas Bog pitati jesmo li imali ljubavi za svoje bližnje.

Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić
Ispišite stranicu: