HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.01.2016.

Euharistijsko slavlje prvoga dana TPT-a

Prvog dana 56. teološko-pastoralnog tjedna, u utorak 26. siječnja, euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati u koncelebraciji sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U koncelebraciji su bili i nadbiskupi i biskupi, te svećenici sudionici Tjedna.

Kardinal Bozanić je pozdravljajući koncelebrante i vjernike laike, podsjetio kako predvoditelj slavlja, kardinal Puljić ove godine slavi 25. obljetnicu biskupskog ređenja. Uime prisutnih izrekao je čestitke, dodajući da "želimo za njega moliti i s njim moliti." Kardinal Bozanić pozdravio je i mlade svećenike Ljubljanske nadbiskupije koji su na studijskom putovanju u Zagrebu, te su se pridružili koncelebraciji.

Kardinal Puljić prisutne je zatim pozvao na zahvalu Bogu za milosrđe koje primamo na različite načine. U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je u duhu misnih čitanja, naglasio kako su svi pozvani naći svoga nasljednika, tj. "raspiriti milost Božju koju si primio polaganjem ruku".

Tijekom svojih 25 godina biskupstva položio sam ruke na 226 svećenika. Jako mi je važno pratiti kako žive, pogotovo se radujem kad vidim da ih nosi milost, da se istinski raduju ostvarivanju sebe i svoga poslanja, rekao je kardinal Puljić, te podsjetio kako primljena milost treba rasti, kako svi u toj milosti trebaju napredovati, jer je to Božji dar.

Nadalje je istaknuo važnost življenja kreposti, te je uputio na sv. Antuna Pustinjaka koji je rekao da je razboritost najvažnija krepost. Bez razboritosti svaka krepost može postati mala, zato je prevažno znati razabrati što je Božje, a što je ljudsko, rekao je, te nastavio u duhu Pavlovih riječi "ne stidi se svjedočiti za Krista".

Podsjetio je, kako je u doba komunizma bila hrabrost svjedočiti, a danas kao da nema više svjedočenja u svom zvanju za Isusa Krista. Zato Isus šalje učenike i upozorava "žetva je velika, a radnika malo". Mi smo toga svjedoci: koliko je naših sela i gradova deklariranih kao katolički, a susrećemo pojavu ravnodušnosti, upozorio. Vraćajući se na početak homilije, naglasio je kako je potrebno izmoliti svoga nasljednika, tj. moliti za duhovna zvanja, a u tome trebaju prednjačiti upravo svećenici.

U tom je kontekstu podsjetio i na homiliju koju je prije nekoliko dana u Domu Sv. Marte imao papa Franjo, te je pozvao biskupe da im na prvom mjestu bude molitva, potom svjedočenje i naviještanje, a onda pravljenje pastoralnih planova.

Euharistijsko slavlje uveličali su studenti Instituta za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. (IKA)
Ispišite stranicu: