HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.04.2018.

Ekipe iz Zagrebačke nadbiskupije u vrhu državnog natjecanja iz vjeronauka

Na državnom natjecanju iz vjeronauka – vjeronaučnoj olimpijadi, koja se od 18. do 20. travnja održavala u Poreču, ekipe iz Zagrebačke nadbiskupije plasirale su se na sam vrh.

Čestitamo stoga u kategoriji osnovnih škola OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića pod mentorstvom Ilije Nikolića na osvojenome prvom mjestu, kao i ekipi Gimnazije Karlovac s mentorom Tomislavom Šeginom na odličnom drugom mjestu u kategoriji srednjih škola!



U petak, 20. travnja, proglašenjem poretka i pobjednika u kongresnoj dvorani porečkog Hotela Pical, završeno je državno natjecanje iz vjeronauka koje je održano od 18. do 20. travnja i na kojem je sudjelovalo dvadeset ekipa u kategoriji osnovnih škola i 20 ekipa u kategoriji srednjih škola. Svaka ekipa ima 4 člana. Tema ovogodišnje vjeronaučne olimpijade bila je „Kršćani na putu dijaloga".

Ovogodišnja vjeronaučna olimpijada započela je svečanim programom u Kongresnoj dvorani porečkog Hotela Pical u srijedu, 18. travnja. Tijekom programa okupljenima se je obratilo više osoba. Prvi je skup pozdravio ravnatelj porečke Srednje škole Mate Balote Krešimir Bronić te potom porečki gradonačelnik Loris Peršurić,  predstojnica Ureda za vjeronauk u školi časna sestra Blaženka Valentina Mandarić i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković.

Obraćajući se okupljenima porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša je istaknuo riječi gesla ovogodišnje vjeronaučne olimpijade, „Kršćani na putu dijaloga“. Naglasio je važnost pomoći koju nam netko pruži u traženju puta, često i na putu života, govoreći nam 'kreni sa mnom'. Upravo to je onaj pravi kršćanski način, mi sami trebamo ljudima svojim primjerom pokazivati gdje je pravi put.

Dijalog je, nastavio je biskup, temelj komunikacije, a potrebno je nadasve znati slušati drugoga. No današnje društvo je uređeno tako da čovjek želi samo govoriti, a kada drugi govori ne sluša ga. Treba naučiti drugoga slušati i prihvatiti ga onakvim kakav je.

Za ekumenizam su temeljne tri stvari, podsjetio je biskup, znati opravdati razlog svoje nade, da to obrazloženje bude blago i da se drugoga ne ponizi sa svojim znanjem već da ga se zadivi i potakne na želju za znanjem. Najvažnije je da svi moramo svojim životom pokazati ono što vjerujemo i ono što govorimo, zaključio je biskup te proglasio vjeronaučnu olimpijadu otvorenom.

U četvrtak, 19. travnja, nakon radnog dijela natjecanja te razgleda Poreča i kompleksa Eufrazijane natjecatelji su sudjelovali na misnom slavlju povodom prve obljetnice smrti biskupa Antuna Bogetića, koje je u porečkoj bazilici, u suslavlju s više svećenika, predvodio porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša.

Prvoplasiranima u obje kategorije medalje i nagrade uručio je porečki i pulski biskup ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša, drugoplasiranima tajnik Državnog povjerenstva Tomislav Tomasić a trećeplasiranima Vojmil Žic, predstavnik Glasa Koncila i uredništva Malog Koncila.
Svim ostalim natjecateljima priznanja je uručio predstojnik Katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije vlč. Luka Pranjić.

Anita Vranić, iz Nacionalnog katehetskog ureda, uručila je prigodna priznanja ravnatelju škole domaćina, Osnovne škole Mate Balota Krešimiru Broniću, tajniku Državnog povjerenstva Tomislavu Tomasiću te predstojniku Katehetskog ureda biskupije domaćina vlč. Luki Pranjiću. (istarski.hr)
Ispišite stranicu: