HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.01.2019.

Duhovno studijsko putovanje đakona u Mariborsku nadbiskupiju


U sklopu programa Đakonske pastoralne godine koju priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu, održano je pod vodstvom prof. dr. sc. Josipa Šimunovića, ravnatelja Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i voditelja Đakonske pastoralne godine, u subotu i nedjelju, 26. i 27. siječnja 2019. godine Duhovno-studijsko putovanje đakona u Mariborsku nadbiskupiju, u župu sv. Martina u Hajdini i župu sv. Nikole u Zavrču.

Tijekom studijskih tjedana đakonske pastoralne godine, đakoni u vikendu između trećeg i četvrtog studijskog tjedna posjećuju župu u kojoj djeluje jedan od đakona. U programu Đakonske pastoralne godine sudjeluje 25 đakona, a među njima i đakon Primož Lorbek iz Mariborske nadbiskupije koji je na pastoralnom praktikumu u župi Hajdina, a rodom je iz župe Zavrč. Bio je to povod da ove godine đakoni posjete susjednu državu i borave na području Mariborske nadbiskupije.

Đakoni su tako prvog dana boravili u župi sv. Martina u Hajdini gdje ih je srdačno dočekao domaći župnik i naddekan preč. Marijan Fesl i đakon Primož. Pod vodstvom župnika, đakoni su razgledali župnu crkvu, župni caritas i druge prostore za bogato pastoralno djelovanje u župi. U popodnevnim satima đakoni su posjetili Ptuj u kojem su obišli najstariji vinski podrum u Sloveniji. Poseban doživljaj bio je obilazak starog grada Ptuja, najstarijeg Slovenskog grada, koji osvaja svojom ljepotom i bogatom prošlošću, koju je približio stručni vodič. Đakoni su u Ptuju posjetili i župnu crkvu sv. Jurja, a dan su zaključili svetom misom i Večernjom molitvom u minoritskom samostanu i crkvi svetog Petra i Pavla gdje je domaćin bio mnogopoštovani provincijal fra Igor Salmič.



Drugi dan boravka u Sloveniji, đakoni su nakon molitve Časoslova, u župnoj crkvi sv. Martina u Hajdini sudjelovali na nedjeljnom euharistijskom slavlju koje je predvodio župnik i naddekan preč. Marijan Fesel uz koncelebraciju prof. dr. sc. Josipa Šimunovića, ravnatelja Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i voditelja Đakonske pastoralne godine. Nadahnutu propovijed uputio je đakon Primož Lorbek, a na kraju mise đakon Josip Dolić izrekao je svjedočanstvo o svom svećeničkom pozivu. Poslije mise, preč. Fesel đakonima je održao predavanje u kojemu je đakone upoznao sa stanjem Crkve u Sloveniji s naglaskom na Mariborsku nadbiskupiju, te o pastoralnom djelovanju u župi i dekanatima Ptuj i Zavrč.



U župi sv. Nikole u Zavrču đakoni su molili Časoslov, a s poviješću župe đakone je upoznao župnik Jože Pasičnjek. Đakoni su završili svoje putovanje posjetom vinariji obitelji Kotolenko, nakon čega su se uputili prema Zagrebu, radosni i zahvani za zajedništvo u Kristu s našim dragim susjedima.



Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 25 đakona, pripravnika za prezbiterat, iz Zagrebačke i Mariborske nadbiskupije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, Mostarsko-duvanjske biskupije, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM.


Ispišite stranicu: