HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.11.2018.

Duhovne vježbe za svećenike - laici svećenicima



Od 12. do 15. studenog održane su duhovne vježbe za svećenike s područja Karlovačke županije u Novigradu na Dobri. Duhovne vježbe predvodio je župnik župe sv. Stjepana u Botincu, vlč. Ivica Berdik zajedno sa četiri laika koji su aktivni u toj zagrebačkoj župi, a to su Matija Ricov, Marin Ševo, Mišo Lukenda te Nikola Stanić.

Glavna tema bila je suradnja svećenika i laika te su se na poseban način osvrnuli na crkvene dokumente poput Lumen Gentium te Dekret Apostolicam Actuositatem. Bilo je i govora o Tri Božanske Osobe kao jedinom izvoru duhovnog procvata. Svaki svećenik trebao bi biti duhovni otac svojih župljana po uzoru na Boga Oca, a uz to i dobar pastir poput Isusa te naposljetku, svećenici bi se trebali oslanjati na Duha Svetoga jer je On Životvorac i obnovitelj župe.

Osim toga, svećenik bi trebao preuzeti ulogu vođe te imati sposobnosti i viziju svojstvene vođi pa su iz tog razloga okupljeni svećenici i gledali film na tu temu. Posebno se govorilo i o rizicima i izazovima svećeničkog života te kako ih spriječiti ili, u krajnju ruku, liječiti. Pastoral mladih po uzoru na bl. Ivana Merza, koji se primjenjuje u župi Botinec, također je predstavljen i izložen. Svaku od nabrojanih tema održali su spomenuti laici uz niz svjedočanstva. Svakoga dana je bila i sv. Misa, a sami svećenici su puni oduševljenja i želja za učestalijim duhovnim vježbama za njih u ovom obliku te se nadamo da će se takvo što u budućnosti i ostvarivati.

Jelena Mamuzić, župna medijska suradnica

Ispišite stranicu: