HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.09.2023.

Duhovne vježbe za kandidate za primanje svetog reda đakonata

U Mukinjama na Plitvicama od nedjelje 24. rujna do petka 29. rujna 2023. održale su se duhovne vježbe za bogoslove koji se pripremaju za primanje svetog reda đakonata. Voditelj duhovnih vježbi bio je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, a na njima su sudjelovali: Vedran Jakić, Marko Šimundić, Filip Pranjić, Krešimir Cervelin, Ivan Pugar, Antonio Štengl, Krešimir Bušić i Mario Šarić (kandidati Zagrebačke nadbiskupije), Frano Bjelić i Ivan Sandrin (kandidati Sisačke biskupije), Timotej Inkret i Josip Biškup (kandidati Varaždinske biskupije) i Karlo Špoljarić (kandidat Gospićko-senjske biskupije).



Duhovne vježbe započele su u nedjelju navečer zazivom Duha Svetoga i razmatranjem nad šest obećanja koja daju đakoni. Uz svakodnevnu svetu misu i molitvu časoslova, kandidati su svaku večer završavali zajedničkom molitvom krunice te razmatranjima svih otajstava. Duhovne su se vježbe sastojale od jutarnjih i popodnevnih nagovora, tj. meditacija nad tekstom Svetog Pisma u kojem su kandidati promatrali Kristov život u odnosu na njihov život i poslanje.



Budući da su se duhovne vježbe odvijale u prekrasnoj prirodi Nacionalnog parka Plitvička jezera, kandidati su razmatrali nad čudesnošću stvaralačkog djela. Na kraju susreta svi su se zahvalili vlč. Josipu Tomljanoviću, župniku na Plitvicama koji im je omogućio sve kako bi ove duhovne vježbe prošle što plodonosnije.

 
Karlo Špoljarić
Ispišite stranicu: