HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.10.2023.

Duhovna okrepa djelatnika katoličkih škola i vrtića

Duhovna okrepa za djelatnike katoličkih škola i vrtića u organizaciji Povjerenstva za katoličke škole i predškolske ustanove na području Zagrebačke nadbiskupije održana je u petak i subotu, 13. i 14. listopada u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu i Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu. Prvu i drugu, od tri duhovne okrepe koje se održavaju u listopadu, vodio je p. Niko Bilić, SJ, profesor na Filozofsko-teološkom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Tema duhovne okrepe bila je ''Ljubite jedni druge…! - Biblijski pogledi na odgoj (i samoodgoj) kao vrhunsku antropološku zadaću''.



Prvog dana, nakon uvodnog nagovora u kojem su razmatrane Isusove pedagoške mjere na primjeru Petra i Magdalene, sudionici su proveli vrijeme u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i sudjelovali na euharistijskom slavlju.
 
Drugog dana program je započeo nagovorom o odabranim primjerima odgajatelja u Bibliji – Mojsija s Jošuom, Samsona i njegovih roditelja te svećenika Elia i Samuela. Prijepodnevni dio završen je pokorničkim bogoslužjem i prilikom za ispovijed, a tijekom posljednjeg nagovora p. Bilić sudionike je pozvao na promišljanje o uspjesima dugog odgojnog puta u Bibliji kroz starozavjetne primjere starozavjetne primjere odnosa Izaka i Jakova te Jude i njegove braće.



Duhovna okrepa završila je euharistijskim slavljem u kojoj je homilija bila ohrabrenje po primjeru Blažene Djevice Marije kako bi sudionici u svojim školskim i vrtićkim zajednicama hrabro svjedočili svoje poslanje i vršili svoju službu primajući, čuvajući i prenoseći riječ Božju.



Povjerenstvo za katoličke škole i predškolske ustanove
na području Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: