HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.06.2018.

Duhovna obnova župljana Savice u Ludbregu



Župa bl. Alojzija Stepinca s Trnjanske Savice organizirala je u subotu, 30. lipnja 2018., cjelodnevnu duhovnu obnovu u Ludbregu, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva, koju je predvodio župnik Antun Vukmanić. Prije samoga programa duhovne obnove sudionici su se upoznali s ludbreškim euharistijskim čudom iz 1411. godine te kratkom poviješću štovanja relikvije Krvi Kristove. Župnik je započeo duhovnu obnovu pozivom na slavljenje Kristove Krvi prikladnim pohvalama i pjesmama, a potom je održao pregledno predavanje o otajstvu i štovanju Predragocjene Krvi Kristove.



Najprije je podsjetio na temeljna mjesta Staroga i Novoga zavjeta koja upućuju na spasenjsku vrijednost krvi, od Isusova utjelovljenja i obrezanja, biblijskog lika Jaganjca, »kaleža muke«, euharistijskog kaleža, Isusove smrti na križu i posebno otvaranje njegova boka. Također je pokazao kako na otajstvo krvi upućuju i kristološki nazivi: Otkupitelj, Veliki svećenik, vjerni svjedok, Kralj koji s križa vlada, Zaručnik, Jaganjac Božji. Krv i voda iz probodena Kristova boka izvor su sakramenata krštenja i euharistije, a otajstvo Krvi povezuje svu liturgiju i crkveni kalendar u skladnu cjelinu.



Potom je predavač ukratko upoznao sudionike duhovne obnove s poviješću štovanja Krvi Kristove, istaknuvši neke crkvene oce i naučitelje, među kojima posebno mjesto pripada sv. Gašparu del Bufalo, te nekoliko euharistijskih čuda i svetišta, među kojima je i ovo u Ludbregu. Pri tom se osvrnuo i na uspostavu blagdana Krvi Kristove koji je nekoliko puta kalendarski premještan, dok se i danas u nekim crkvenim zajednicama slavi 1. srpnja, zbog čega je i izabran ovaj termin i mjesto duhovne obnove.

Uslijedilo je pokorničko bogoslužje i detaljna priprava za svetu ispovijed s molitvom Duhu Svetomu da prisutne potakne na dubinsko promišljanje o svojim postupcima i svojem odnosu i prema Bogu i prema ljudima. Bilo je prilike za svetu ispovijed, što su nazočni iskoristili. Nakon kratke pauze, program je nastavljen euharistijskim klanjanjem, zanimljivim po tome što je na oltaru bio Isus pod prilikama kruha, dok je pokraj oltara trajno izložena pokaznica s relikvijom Krvi. Rijetka prilika da Isusu povjerimo sve svoje brige i zahvalimo na bezbrojnim milostima, dok mu se klanjamo pod objema prilikama.



Prvi dio duhovne obnove završio je svetom misom, u kojoj je župnik istaknuo Isusovu čežnju za nama, kako na Posljednjoj večeri i na križu, tako i u svakoj misi danas. Nakon ručka, sudionici su u crkvi izmolili križni put prema tekstovima sv. Brigite, a program je završen Posvetom Krvi Kristovoj. Osnaženi u svojoj vjeri i duhovno obogaćeni, zahvalni Bogu na ovoj sadržajem bogatoj duhovnoj obnovi, župljani su se moleći i pjevajući vratili iz lijepe barokno oplemenjene crkve u Ludbregu na svoju Trnjansku Savicu – još uvijek bez crkve.


Marija Znika,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: