HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.03.2024.

Duhovna obnova za volonetre i zaposlenike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije održana u Mariji Bistrici

Poticaj duhovne obnove za volontere župnih Caritasa te volonetre i zaposlenike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, održane u Mariji bistrici 9. ožujka ove godine, mogao bi se ukratko opisati riječima pape Benedikta XVI. iz enciklike "Deus caritas est", nadahnjujuće za svakog karitativca: "Ljubav prema bližnjemu, kakvu Isus naviješta u Bibliji, pokazuje se tako mogućom. Ona se sastoji upravo u činjenici da ljubim, u Bogu i s Bogom, i osobu koja mi se ne sviđa ili koju uopće ni ne poznajem. To se može ostvariti samo na temelju dubokog susreta s Bogom, susreta koji se pretvorio u zajedništvo volje te zahvatio čak i osjećaje. (...) Ja ih promatram Kristovim očima i mogu im dati mnogo više od njihovih izvanjskih potreba: mogu im darovati pogled ljubavi koji trebaju." (Benedikt XVI., Deus caritas est, br. 18.).
 
Duhovnu obnovu je predvodio preč. Nikola Jurković, dekan Stubičkog dekanata i upravitelj Župe sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici. Program je započeo duhovnim nagovorom u Dvorani Božjega milosrđa, a zatim su sudionici imali priliku za sv. ispovijed u bazilici. Misno slavlje održano je u bazilici, a nakon misnog slavlja vjernici su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta.
 
Pozdravljajući nazočne volontere i zaposlenike, ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar zahvalila im je za svakodnevno tiho i samozatajno služenje, ističući da su oni "najdragocjenija stvarnost Crkve jer milosrđe čine vidljivim pomažući potrebnima da se osjećaju voljeno i potrebno", kako u jednom od svojih govora ističe papa Franjo te im je zahvalila za zauzeto svjedočenje i pomoć potrebnima.
 
U duhovnom nagovoru preč. Nikola Jurković naglasio je važnost molitve i trenutaka s Gospodinom, koji osnažuju u svakodnevnim dužnostima i poslanju. Ohrabrio je volontere i zaposlenike da se ne umore od činjenja dobra, ističući da će svako dobro djelo koje smo učinili biti nagrađeno na koncu života. Naglasio je važnost male kapi dobrote svakog čovjeka u oceanu života kojim plovi.
 
Duhovnik je nagovor završio pripremom za sv. ispovijed. Predvodeći misno slavlje, preč. Jurković u homiliji je nastavio pouku o molitvi, nadahnjujući se evanđeoskim odlomkom o molitvi carinika i farizeja u hramu te je potaknuo nazočne na što veće predanje Bogu kako bi Bog po njima mogao više djelovati.
 
Zbog kišnoga vremena križni put održan je u Bazilici, a tekstove križnih postaja s razmatranjima prilagođenima za karitativne djelatnike, čitali su volonteri i zaposlenici.

Na duhovnoj obnovi okupilo se oko tri stotine sudionika.
Program je završio zajedničkim objedom.
 
Tekst i fotografije: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: