HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.02.2016.

Duhovna obnova za korisnice Sigurne kuće



U okviru cjelovite skrbi za korisnice Kuće za žrtve obiteljskog nasilja, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je korizmenu duhovnu obnovu, koju je 19. veljače vodio karmelićanin o. Viktor Grbeša.

Duhovna obnova odvijala se u ozračju povjerenja kroz razgovor svećenika i žrtava obiteljskog nasilja. Duhovnik je sugovornice najprije propitivao o njima samima i o doživljaju korizmenog vremena. »Gdje si sada i gdje želiš biti?«, bilo je početno pitanje na koje je tražio odgovor od svake od njih.

Osvrćući se općenito na poteškoće na koje u današnje vrijeme nailaze supružnici u ostvarivanju braka, onako kako ga je Bog zamislio, ustanovio i u Kristu obnovio, o. Grbeša smatra da bi bračni partneri trebali temelje zajedničkog života graditi, vođeni pozivom sv. Pavla, istinujući u ljubavi. »Njegujući i primjenjujući iskrenu, otvorenu komunikaciju upoznajemo se, povezujemo, izražavamo uvažavanje i propitujemo naš odnos i navike. Osobnu cjelovitost ili necjelovitost prirodno ćemo prenijeti u brak. Brak sam po sebi neće ukloniti naše poteškoće, prazninu, usamljenost i sl. nego je potreban rad na sebi i rješavanja vlastitih poteškoća. Proces izliječenja može se razviti, strpljivo i uporno, kroz postepeno i uzajamno građenje povjerenja i ljubavi. Najvažnija unutarnja očekivanja i pravila tiču se ipak međusobnog povjerenja i iskrenosti. Nama se čini da se naš način života podrazumijeva i u braku jer smo prirodno srasli sa svojim navikama. Ne pada nam na pamet da može i drugačije dok se ne  vjenčamo i osvijestimo potrebu prilagodbe i usklađivanja«, naglasio je o. Grbeša.
 
Ovim prilikom duhovnik je jedno vrijeme posvetio i nagovoru samo za Caritasove djelatnice Sigurne kuće, razgovarajući s njima i preporučujući im neke njima prikladne oblike duhovnog osnaživanja. 
 
Do ove duhovne obnove, druge po redu koju je o. Viktor vodio u Caritasovoj Sigurnoj kući, došlo je na poticaj samih korisnica, koje su izrazile želju za za novim susretom s ovim duhovnikom poslije prošlogodišnje advenske duhovne obnove.
 
 
K O N T A K T
 
Daniela Petković, dipl. soc. radnica
voditeljica Kuća za žrtve obiteljskog nasilja
Caritasa Zagrebačke nadbiskupije
M - 099 23 91 614
E - zon@czn.hr
 
 
VEZANA VIJEST
 
Duhovna obnova za žrtve obiteljskog nasilja
Ispišite stranicu: