HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.02.2018.

Drugi susret šalatskih odgojitelja



Drugo po redu okupljanje šalatskih odgojitelja održano je u ponedjeljak 5. veljače ove godine u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. Inicijativom rektora Sjemeništa, preč. Matije Pavlakovića, započeo je prošle godine ovaj projekt koji okuplja 36 odgojitelja koji su od 1998. godine, kada su nakon šezdesetogodišnje uprave oci Isusovci predali sjemenište na upravu dijecezanskom kleru, započeli odgojno-obrazovno djelovanje svećeničkih pripravnika u ovoj drevnoj instituciji.

Sâm projekt zamišljen je kao godišnji susret odgojitelja u razmjeni iskustava, evociranju uspomena te svjedočenju svećeničkog zajedništva pred dječacima koji se trenutno u sjemeništu pripremaju za ostvarenje svoga duhovnog poziva.

Ujedno je ovaj susret i anticipacija sjemenišne proslave blagdana blaženog kardinala Alojzija Stepinca kojeg sjemeništarci posebno časte moleći za njegovu što skoriju kanonizaciju.

Drugom susretu dijecezanskih odgojitelja, od ukupno 36 svećenika iz 6 nad/biskupija koliko je do sada djelovalo u Sjemeništu, nazočilo je njih 18, a desetorica su se ispričala zbog ranije preuzetih obveza. Susretu su nazočili rektori: Ivan Gretić i sadašnji rektor Matija Pavlaković; duhovnici: Stjepan Najman, Anđelko Košćak, Ivan Grbešić i sadašnji duhovnik Petar Mlakar; ekonom Petar Ćorluka te prefekti (odgojitelji): Krunoslav Novak, Stjepan Radić, Dominik Vukalović, Pavao Filipović, Ivan Dodlek, Tadija Crnjak, Zoran Grgić, Mirko Matasović, Josip Đurin i sadašnji prefekti Goran Bužak i Mato Malekinušić.

Nakon okupljanja i kratke okrjepe u svećeničkoj auli Sjemeništa, vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je, s početkom u 18.30 sati u crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati, predvodio vlč. mr. Ivan Gretić, župnik Župe sv. Vida u Brdovcu te negdašnji rektor sjemeništa na Šalati u periodu od 2005. do 2011. godine i ravnatelj NKG-a u Zagrebu od 2006. do 2007. godine.



Treba napomenuti da je na ovaj susret šalatskih odgojitelja bio pozvan, za predsjedatelja slavlja, isusovac o. Petar Galauner, dugogodišnji ravnatelj NKG-a, rektor i duhovnik tadašnjeg Dječačkog sjemeništa i prošlogodišnji dijamantni misnik, no zbog zdravstvenih poteškoća, u posljednji čas se ispričao zbog nemogućnosti sudjelovanja.

Okupljenim svećenicima, sjemeništarcima i vjernicima na početku euharistijskog slavlja obratio se domaćin susreta, preč. Matija Pavlaković, aktualni rektor Sjemeništa. Izrazio je radost što su i drugi puta po redu negdašnji i sadašnji odgojitelji zajedno, što ih ne gledamo samo na maturalnim fotografijama po zidovima sjemeništa već okupljene oko oltara u molitvi i zahvalnosti za dar svećeničkog služenja Crkvi u Hrvata.

U svojoj homiliji vlč. Gretić prisjetio se svih živih i pokojnih djelatnika, profesora, sjemeništaraca i odgojitelja Međubiskupijskog sjemeništa i Nadbiskupske klasične gimnazije evocirajući uspomene na prekrasne dane provedene u ovoj časnoj instituciji koja vrši daljnju pripremu za buduća svećenička zvanja u našemu narodu.



Podsjetio je prisutne odgojitelje o činjenici da je klica svećeničkog poziva većine njih izrasla upravo pod svodovima ovog šalatskog sjemeništa. Govoreći o Blaženiku i povezujući ga s promišljanjem o duhovnom pozivu, između ostalog je okupljnima poručio: „U svojem svećeničkom i biskupskome životu nastojao je uvijek dosljedno slijediti Gospodina. Sve su mu oduzeli, čak i fizičku slobodu, no on je bio spreman sve podnijeti za Krista. Neka nas zagovara naš blaženik da bismo i mi znali prihvatiti i ostvarivati svoje zvanje uvijek zagledani u Gospodina“, zaključuje propovjednik.

Ljepoti euharistije pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a posebno inspirirani za ovu prigodu bili su sjemenišni zboraši koji su, zajedno sa tamburaškim orkestrom sjemeništa, za ovu svečanost uvježbali i pjesme o našem Blaženiku te ih, na oduševljenje prisutnih, prekrasno izveli.

Nakon euharistijskog slavlja i fotografiranja u spomen na ovaj susret, uslijedilo je bratsko druženje odgojitelja u prostorima Sjemeništa.
 
Ispišite stranicu: