HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.04.2024.

Deseto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj

Jubilarno deseto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj na Uskrsni je ponedjeljak okupilo rekordan broj hodočasnika u poznatom zagorskom marijanskom prošteništu u Vinagori. Prvi pucnjevi članova domaćeg Kuburaškog društva „Vinagorska kubura“ još u cik zore označili su početak ove velike uskrsne proslave, koja je nastavljena okupljanjem kraj kapele sv. Barbare. Predvoditelj misnog slavlja, rektor zagrebačke katedrale i kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren blagoslovio je okupljene kuburaše i vatrogasce, a potom je formirana procesija, čiji je poseban ures bio tron Majke Božje Vinagorske, kojeg su nosili članovi kuburaškog društva domaćina. 

Svečano euharistijsko slavlje proslavljeno je u cintoru crkve, a uz mons. Korena koncelebrirali su vlč. Stjepan Prugovečki, župnik susjedne Župe Desinić, vlč. Dragutin Bosnar, župnik Župe Oroslavje rodom iz Vinagore, fra Franjo Tomašević i fra Franjo Jurinec iz samostana sv. Katarine u Krapini, fra Mato Mučkalović iz Župe Klanjec, umirovljeni svećenik vlč. Milan Juranić te župnik domaćin vlč. Dragutin Gereci. 

U svojoj propovijedi mons. Koren je kazao kako je pucanje iz kubura jedan od dragocjenih simbola Uskrsa: "Ono nam želi dočarati da je vijest o Isusovu uskrsnuću najdragocjenija vijest i želi nam pokazati da tu vijest nitko i nikada neće zaustaviti, jer ona oblikuje novu perspektivu, jer ona nam daje slobodu. Svaki narod slavi blagdan svoga oslobođenja, a Uskrs je blagdan slobode cijeloga ljudskog roda. Jer smo oslobođeni grijeha, jer smo oslobođeni tame, jer nam je darovan život, život u Bogu. Čovječe, nećeš umrijeti, čovječe, ti ćeš vječno živjeti", kazao je mons. Koren.  

Pozvao je okupljene vjernike da u ovom zagorskom prošteništu, kod Majke Božje Vinagorske, na nov način preporuče njezinu majčinskom zagovoru sebe, sve svoje, osobito djecu i mlade, bake i djedove, majke i očeve, sve dionike hrvatskog društva, svaki dom i cijelu domovinu Hrvatsku: "Moliti zagovor Majke Marije da nikada ne budemo zbunjeni, nego jasni, da nikada ne budemo zavedeni, nego oslobođeni, da nikada ne posustanemo u našem opredjeljenju za život. Jer Bog je gospodar života, Bog je darivatelj života i ti ja smo pozvani biti u službi života kao čuvari života od začeća do prirodne smrti", naglasio je mons. Koren i potaknuo vjernike da posebice u ovim uskrsnim danima njeguju ambijent zajedništva, nade i pobjede. "Molimo da svaki naš dom i cijela naša domovina uvijek bude i lijepa i naša. Presveta Bogorodice, kraljice Marijo, Majko Božja Vinagorska, zagovaraj nas!", zaključio je. 

Uručivši prigodni dar predvoditelju misnog slavlja, župnik Gereci je naglasio kako je simbolično da su prvo i deseto Zavjetno hodočašće kuburaša predslavili bivši rektori Svetišta Majke Božje Bistričke - 2015. godine mons. Lovro Cindori, a 2024. mons. Zlatko Koren. 

Na kraju mise, prema starom običaju marijanskih prošteništa, okupljeni su kuburaši i brojni hodočasnici obišli oltar Majke Božje Vinagorske, prinoseći joj svoje prošnje, zahvale i zagovore. 

Na terasi samostana i na vinagorskom trgu potom je održano druženje uz zakusku koju su pripremili članovi KD-a „Vinagorska kubura“ i članice Društva sv. Elizabete. Hodočasnici su mogli razgledati i prigodnu izložbu „Deset godina Zavjetnog hodočašća kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj“ koja će u cintoru crkve biti postavljena do župnog proštenja u srpnju. 

Na ovogodišnjem jubilarnom Zavjetnom hodočašću sudjelovali su KD „Stara kubura“ i KD „Sloga“ iz Stipernice; Povijesna postrojba „Kostelska pištola - Keglevićeva straža“; KD „Desinićka kubura“; KD „Tri kralja“, Kraljev Vrh; ŠKD „Sveti Pavao“, Prišlin; KU „Munja“, Tuhelj; KD „Sv. Martin“, Poljana Sutlanska; KD „Taborska kubura“, Hum na Sutli; ŠKD „Radobojska kubura“; ŠKD „Sveti Petar“, Brezno; KD „Složna kubura“ i Pucačka družina „Grof Keglević“ iz Pregrade, KD „Sveti Vid“, Klenovec i domaćini, KD „Vinagorska kubura“.  

Jelena Jazbec, župna medijska suradnica 
Ispišite stranicu: