HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.08.2019.

Deseta obljetnica blagoslova zavjetne kapele Majke Božje Bistričke u Starom Brestju

 
Deseta godišnjica blagoslova zavjetne kapele Majke Božje Bistričke u Starom Brestju u Sesvetama svečano je proslavljena u nedjelju 25. kolovoza. Euharistijsko slavlje, koje je pjesmom animirao župni zbor mladih, u dvorištu je zavjetne kapele u 17 sati predvodio župnik vlč. Zlatko Pavetić.



Pred stotinjak okupljenih vjernika u uvodnim je riječima vlč. Pavetić istaknuo važnost kapela i križeva „krajputaša“ koji nas u mjestima gdje živimo svakodnevno iznova podsjećaju da uvijek slijedimo te hodimo pravim putem kojeg nam pokazuje sam Gospodin i njegova Majka Marija.

U prigodnoj homiliji, uz tumačenje Božje riječi, posebno je spomenuo obljetnicu blagoslova zavjetne kapele koju je 2009. godine izgradila obitelj Lacković.

Oni su se naime zavjetovali Majci Božjoj Bistričkoj da će za uslišanu molitvu podići kapelu koja već deset godina krasi istočnu granicu župe pred ulaz u Novoselečku šumu. Između ostalog, naglasio je kako je potrebno svakodnevno iznova Gospodinu zahvaljivati za milosni dar života te tražiti snagu za ono što nas čeka te nikada ne biti sebični i ne dopustiti si da ne uočavamo potrebe drugih. U svemu ovome, napomenuo je, primjer nam treba biti Blažena Djevica Marija.
 

Po završetku misnog slavlja okupljeni vjernici prisjetili su se i djelovanja dvojice župnik koji zbog ranije preuzetih pastoralnih obaveza nisu mogli prisustvovati proslavi: preč. Branka Piceka koji je kapelu blagoslovio 2009. godine te vlč. Ivana Filipčića koji je nastavio duhovno izgrađivati započeto djelo župljana koji se, zagledani u lik Nebeske Majke, u kapeli rado okupljaju. Tom je prigodom Martin Lacković darovao posjed kapele i prostor oko nje u vlasništvo župi koja će prvenstveno nastaviti duhovno, ali i na ostale načine brinuti o kapeli i vjernicima koji se u njoj okupljaju na molitvi.


Po završetku misnoga slavlja, zajednička proslava desete obljetnice nastavljena je u ozračju obiteljskog stola u dvorištu obitelji Lacković.
Kristijan Kolonić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: