HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.02.2018.

Članovi papinskog zavoda Santa Maria dell'Anima iz Rima posjetili Krašić



Posljednjeg dana devetodnevne priprave za blagdan blaženog Alojzija Stepinca, župu Krašić posjetili su članovi papinskog zavoda Santa Maria dell'Anima iz Rima. To je austrijski zavod u kojem studiraju mladi svećenici iz desetak zemalja nekadašnje Austro-ugarske monarhije. Povod njihovog dolaska u Hrvatsku i u Zagrebačku nadbiskupiju je hodočastiti na značajna mjesta vezana uz bl. Alojzija te u Godini sv. Josipa, proglašenoj u Zagrebačkoj nadbiskupiji, posjetiti svetište sv. Josipa u Karlovcu. Stoga su u petak, 9. veljače, 20-ak svećenika zavoda Santa Maria dell'Anima, na čelu s biskupom Egidijem Živkovićem, bivšim vicerektorom tog Zavoda i sadašnjim biskupom gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji i aktualnim rektorom Zavoda dr. Franzom Xaverom Brandmayerom, uzveličali župno euharistijsko slavlje u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću.



Svečano slavlje predvodio je mons. Egidije, a propovijedao je vlč. Tomislav Škender, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i član austrijskog kolegija. Mons. Egidije, uvodeći vjernike u euharistijsko slavlje, na početku svete Mise naglasio je, govoreći o svecima, da je bl. A. Stepinac čovjek koji se odlučio za Isusa te na taj način potaknuo sve vjernike da se uvijek, svaki dan, u svome svakodnevnom životu odluče za Isusa. Nastavljajući se na tu misao, biskup je rekao vjernicima kako je svaki čovjek na svoj način izabran od dragoga Boga.



Vlč. Škender propovijedao je o izabranju blaženog Alojzija. On je bio izabran za učenika Isusa Krista, znajući da to nije lak put, ali je dobar i ispravan put te također nije nemoguć put, jer je Bog s njime. U tom smislu propovjednik je povukao paralelu između Isusa Krista i bl. Alojzija. Ono što je zajedničko obojici, to je odnos s nebeskim Ocem. U životu Isusa odnos sa svojim Ocem iz kojeg crpi snagu i mudrost za svoje poslanje vidljiv je tijekom cijelog njegovog života, a možda najbolje u njegovim najtežim trenucima: u muci na križu, kada je zlostavljan i fizički i psihički od svojih mučitelj. Ali u toj teškoj situaciji, Isus ne gleda one koji mu nanose bol i zlo, ne gleda ni u sebe, svoj jad i svoju bol nego gleda u Oca i razgovara s njime, iskreno i konkretno Mu vapi, moli Ga.



Tako je također i blaženi Alojzije na početku svoje biskupske službe znao da je to u vremenima bujanja fašističke i komunističke ideologije teška služba, da mu neće biti lako, pribojavao se, ali tada je izrazio moto svoga života, a to je samo Gospodin: „U tebe se Gospodine uzdam“. Kada su Blaženika počeli „razapinjati“, s jedne strane fašistička ideologija, a s druge strane komunistička, on je, poput Isusa na križu, gledao svoga nebeskoga Oca, u Njemu tražio snagu, nadu i mudrost.



U odnosu s Gospodinom pročišćavao je svoju savjest, kojom je mogao donositi ispravne i dobre odluke te poput Isusa koji na križu, u odnosu sa Ocem, bolje vidi potrebe onih oko sebe te stoga vidi one koji su potrebni oproštenja, vidi osamljenu majku i sina te ih međusobno spaja, vidi grešnika koji se kaje te mu daruje raj, tako također bl. Alojzije u trenucima svog križnog puta optuživanja, spletki, prijevara, zatočeništva…, vidi potrebu svojih bližnjih te ih tješi, ohrabruje, spašava; vidi svoj narod koji pati i kojeg ne može napustiti. I zato je postao i ostao velik i svet te je svojom pojavom privlačio i izazivao divljenje.



Zato je postao „grad na gori kojeg se ne može sakriti“, makar ga se pokušavalo eliminirati, slomiti, trovati, ubiti, on ostaje sveti lik vrijedan nasljedovanja. Stoga je svatko od nas pozvan nasljedovati našeg Blaženika te po njegovom primjeru biti svjestan svog izabranja, gajiti odnos s Gospodinom te živjeti u skladu sa svojom savješću pročišćavanu sa Istinom Božjom. Na taj način nećemo se postidjeti nikada u svojem životu.



Na kraju svete mise, domaćin, vlč. Ivan Vučak, upr. župe, zahvalio je svim okupljenima, a biskupu i rektoru Zavoda poklonio je prigodne darove te sve goste pozvao na zajedničko druženje. Nakon svete Mise i zajedničke fotografije svih svećenika, gosti iz Rima su se preselili u župnu dvoranu, gdje su svi zajedno proslavili desetu godišnjicu službe rektora Brandmayra u zavodu Santa Maria dell'Anima.

Katarina Stepinac,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: