HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.03.2016.

Catholic Herald: „Željezni kardinal“ Robert Sarah



Britanski katolički tjednik Catholic Herald u izdanju od 11. ožujka 2016. godine donosi priču o kardinalu Robertu Sarahu, prefektu Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koji će 31. svibnja ove godine u Zagrebu predvoditi euharistijsko slavlje na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata.

O „željeznom kardinalu“ piše o. Mark Drew, svećenik biskupije Middlesbrough, koji je doktorirao ekumensku teologiju na Institut Catholique u Parizu.

Kako ističe Drew na početku članka, kardinalovo prezime izgovara se Sar-AH, dakle ne kao englesko prezime, što upozorava na njegovu francusku jezičnu i kulturološku baštinu koju su mu u djetinjstvu prenijeli misionari Družbe Duha Svetoga.

Kardinal Sarah čovjek je koji uspješno spaja svoje iskustvo življenja na marginama (na što poziva papa Franjo) s dubokim razumijevanjem i poznavanjem kulurološkog i teološkog nasljeđa Europe.

Drew spominje neke zanimljivosti objavljene u Sarahovoj novoj knjizi „Bog ili ništa“ koja je prevedena na 12 svjetskih jezika, a uskoro se očekuje i prijevod na hrvatski jezik. Knjiga govori, nastavlja Drew, o teološkim izazovima koji utječu na unutarcrkveno raspoloženje, kao i na njezino misijsko poslanje. Spominje i da ga papa Ivan Pavao II. 1979. godine redi za biskupa, te da je u to vrijeme sa svoje 34 godine najmlađi biskup na svijetu.

U vrijeme kada djeluje kao svećenik i biskup u Gvineji, na vlasti je marksistički diktator Ahmed Sékou Touré. U vrijeme njegove vladavine Sarahu prijete uhićenjima pa čak i smrću. Nakon Touréove smrti 1984., Sarah 1985. postaje predsjednik Gvinejske biskupske konferencije i vodi Crkvu kroz turbulentna vremena promjene režima.

Na početku službe osjećao se obeshrabreno pa se svaka dva mjeseca povlačio u osamu te postio uzdržavajući se od hrane i vode tri dana. Samoća i molitva pomogli su mi da se obnovim i vratim u borbu – piše Sarah u knjizi. Ipak, u jednom trenutku 1990. osjećao se toliko bespomoćnim u borbi da je papi napisao pismo ostavke. Njegov ga je duhovnik odgovorio od toga.

Godine 2001. odlazi u Rim kao tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda. U toj je službi, kaže Drew, Sarah iskazao svoju umješnost i kompetencije za službu koju će mu dodijeliti papa Benedikt XVI – misija usmjerena prema Crkvi u Africi. Čini se, nastavlja Drew, da Rim nije mogao ostati ravnodušan prema ignoranciji celibata, koja je bila primijećena među pripadnicima klera u Srednjoafričkoj Republici.

Kada je 2010. godine postao predsjednik Papinskog vijeća „Cor Unum“, vatikanske ustanove za Papina karitativna djela, papa Benedikt mu je rekao: „Dodijelio sam ti tu službu jer znam da od svih ljudi, ti imaš iskustvo patnje i siromaštva. Ti ćeš najbolje moći izraziti suosjećanje i blizinu Crkve onima kojima je najpotrebnije“.

Drew ističe i Sarahove istupe na dvjema sinodama o obitelji prošle i pretprošle godine, na kojima se prometnuo kao glasnogovornik onih koji se odupiru omogućavanju pričesti za rastavljene i ponovno civilno vjenčane.  

Autor podsjeća i da je Sarah usporedio zapadnu liberalnu seksualnu i gender agendu s nacističkom propagandom i islamističkim terorizmom.

Pripremio: D.T./Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: