HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.12.2023.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije posjetio župe posvećene bl. Alojziju Stepincu

Odlukom Hrvatske biskupske konferencije, treće nedjelje došašća obilježava se Nedjelja Caritasa. U godini obilježavanja 90. obljetnice osnutka i rada djelatnici, korisnici i volonteri zagrebačkog Caritasa pohodili su nedjelju 17. prosinca četiri župe Zagrebačke nadbiskupije koje nose ime bl. Alojzija Stepinca te u njima predstavili djelovanje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.



»Svi smo pozvani i svi možemo učiniti barem malo dobro djelo za nekoga tko je u potrebi: susjeda, prijatelja, poznanika… Nedjelja Caritasa prigodan je trenutak potaknuti vjernike na djela milosrđa i karitativno djelovanje«, poručila je ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar u dopisu upućenom župnicima i upraviteljima župa Zagrebačke nadbiskupije. Tako je u Župi bl. Alojzija Stepinca, Trnjanska Savica predstavljeno djelovanje Kuće Ljubavi, u Župi bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici predstavljen je rad i život u Kući sv. Franje u Vugrovcu. Kuća bl. Alojzije Stepinca svoj život, izazove i potrebe korisnika predstavila je vjernicima Župe bl. Alojzija Stepinca - Bestovje, Novake i Rakitje, dok su raznoliki oblici karitativnog rada i usluga predstavljeni vjernicima Župe bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi. Iznesenim svjedočanstvima i podjeljenim iskustvima želi se potaknuti vjernike na uključivanje u karitativne i volonterske aktivnosti kako u župnom tako i u nadbiskupijskom Caritasu.



»Caritas je glas Evanđelja – on je Evanđelje navješteno u djelu, na autentičan način. Caritas je glas Crkve – on ‘posuđuje’ glas Crkvi da kroz Njega bude dostupna ljudima koji su potrebni blage vijesti, na osobit način siromašni, oni kojima nešto nedostaje, oni koji su ostavljeni po strani, koji su postali robovi/žrtve nepravednih društvenih odnosa. Dok su se moćnici uvaljali u močvaru osobnih interesa, neki su ostali bez dostojanstva, bez sredstava za život i – bez radosti (usp. Iz 58, 6-7,10). Caritas je glas svakoga čovjeka koji želi da njegov dar nađe put do onih koji čeznu za radošću.« (Iz Poruke predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Bože Radoša za Nedjelju Caritasa 17. prosinca 2023.)

Tekst i fotografije: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: