HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.12.2015.

Božićna misa u remetinečkom zatvoru



U srijedu, 23. prosinca služena je božićna sveta misa za sve djelatnike i uznike zatvora u zagrebačkom zatvoru u Remetincu. Zatvor se nalazi na teritoriju Župe svetih Anđela, stoga je i briga za duhovnu obnovu zatvorenika povjerena župniku vlč. Ivici Topolnjaku koji je i služio svetu misu.

Na svečanom bogoslužju prisustvovalo je osamdesetak zatvorenika, osoblje zaposleno u upravi zatvora kao i mnoštvo čuvara. Tijekom cijele mise trajala je sveta ispovijed. Mnogi su zatvorenici poželjeli oklašati svoju dušu i pokajati se za grijehe i propuste.
 
U propovijedi župnik je govorio o ispraznosti blještavila koje nam se servira kao Božić, a to svakako nije bit Božića. Božić nije tek neki praznik, kupovina, šušur i sjaj. Božić je dan u kojem slavimo povijesno rođenje Isusa Krista od Djevice Marije.

Božić je Božji silazak među ljude. Božić je blagdan u kojem se očituje sva ljubav Božja prema ljudima. Bog je došao na svijet, postao je djetetom da bi svima nama pomogao da i mi budemo kao djeca i da čistim i djetinjim srcem osjetimo ljubav koja može usrećiti.

Može li se Božić doživjeti u zatvoru? Da! Gdje god je ljudsko biće, Božić je moguć. Potrebno je samo da svatko postane čovjek za druge, čovjek dobrote, plemenitosti i topline. Potrebno je da opet postanemo djeca, jer svaki se čovjek bez obzira koliko star bio, može nanovo roditi snagom Duha Svetoga.

Postanimo djecom nebeskog Oca koji nas uvijek jednako ljubi!
 
Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor Župe svetih Anđela, a srčano pjevanje božićnih pjesama svih prisutnih ukazuje na Svjetlo koje postoji u svakom srcu.

Anica Vrdoljak
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: