HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.01.2016.

Bogatstvo folklorne glazbe u Nacionalnom svetištu svetog Josipa



Zvukovi tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama odzvanjali su ispunjenim Nacionalnim svetištem svetog Josipa prigodom koncerta Kulturnih umjetničkih društava koji je održan u subotu, 9. siječnja 2016., na inicijativu mons. Antuna Sentea, ml. u organizaciji Nacionalnog svetišta i KUD-a „Sv. Ana Vučjak“.

Sa svrhom očuvanja od zaborava, ali i prezentacije izvornih običaja, hrvatskog folklora, pjesme i narodnih nošnji triju kulturno umjetničkih društava – „Sv. Juraj“- Draganić, „Josip Torbar“- Krašić i „Sv. Ana Vučjak“ nastupili su s bogatim sadržajem i posjetiteljima predstavili bogatstvo hrvatske folklorne baštine.

Među ostalim mogle su se čuti i stare hrvatske božićne pjesme poput „Amo nebeski anđeli“, „Kad Djeva Boga molila“, „Prva je vura“ i „Poslunete dušice“.

Prije samog kraja koncerta mons. Antun Sente ml., rektor svetišta, zahvalio je izvođačima na prekrasnoj božićnoj atmosferi koju su ostvarili u svetištu, te nakon toga najavio malo iznenađenje. Poseban gost koncerta bio je Ivica Ivanković, profesor etnologije i poljskog jezika i književnosti, a ujedno i urednik emisije „Iz hrvatske narodne baštine“ na Hrvatskom radiju, koji je sa suprugom Katicom i kćeri Marijom izveo staru zagorsku božićnu pjesmu "Marija se mati trudi".



Na kraju koncerta predsjednica KUD-a „Sv. Ana Vučjak“ Jasna Požar i umjetnička voditeljica Štefica Požar uručile su predstavnicima društava zahvalnicu i u ime Nacionalnog svetišta kip sv. Josipa i svijeću s logom svetišta.

Na kraju koncerta Kulturno umjetnička društva upotpunila su ovu svečanost zajedničkim nastupom uz pjesmu „Narodi nam se“.

Program koncerta vodile su Dubravka Beljan, poznata i kao Dorica Barbić i voditeljica emisije „Na kavi s Doricom“ na Hrvatskom katoličkom radiju i Željka Požar, članica KUD-a „Sv. Ana Vučjak“.


Matija Barberić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: