HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.06.2018.

"Bog vas treba!"



U subotu 23. lipnja 2018. u župi Uznesenja BDM Novigrad na Dobri duhovnu pripremu "Hod s Marijom ususret jubileju" predvodio je mons. Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije i duhovni pomoćnik u katedralnoj župi Navještenja BDM u Gospiću.

Mons. Miličević homiliju je započeo porukom sv. Ivana Pavla II mladima na susretu u Denveru 1994.: "'Bog vas treba!'. Tom porukom želio je naglasiti kako Bog treba sve nas, ali treba onakav zanos kakav mladi pokazuju prema umjetnosti, glazbi, pjesmi... U trenucima kad se molimo Bogu ili čitamo Evanđelje pa zastanemo na nekoj riječi - ta riječ nas gane, u nama proizvede zanos, neko oduševljenje, možda i suze - suze radosnice ili suze za grijehe - što god bilo, to je zahvat Duha Svetoga. I Sveti Otac čezne za takvim naraštajem koji će tražiti poticaj Duha Svetoga u sebi.



Imamo primjer iz Evanđelja - Elizabetu i Zahariju koji, iako mnogo godina nisu imali potomstva, oni su molili, nisu prestali tražiti milost, činiti pokore, prinositi žrtvu. Svima nama to je itekako važno jer svi u životu imamo neki križ - u sebi, obitelji ili zajednici gdje živimo - križ za kojeg Bog ne želi da se pomirimo i kažemo kako se ne možemo mijenjati, kako ne možemo mijenjati situaciju, nego Bog želi da mi molimo. Svaki dan trebamo ustrajno moliti, tražiti rješenje i Božja milost neće izostati."

Mons. Miličević homiliju je zaključio porukom da čovjek treba izdvojiti svete trenutke s Bogom jer kad smo sami u molitvi doživljavat ćemo Duha Božjeg u nama. Kada slavimo Boga, kad provodimo vrijeme s Bogom ruše se svi naši zidovi u nama i sve više stječemo otvorenost za Božju ljubav. Po završetku misnog slavlja duhovna priprema nastavljena je klanjanjem. Zajednica mladih "Duhovni kutak" animirala je pjevanje na misnom slavlju i klanjanju.



Župnom slavlju u subotu i nedjelju nazočio je i p. Carl Pieber CM, generalni direktor Međunarodnog udruženja "Čudotvorne medaljice" koji je u Hrvatsku pristigao sa ciljem osnivanja Hrvatskog udruženja "Čudotvorne medaljice", a koje će biti realizirano u ovoj godini.

Sljedeće subote, 30.lipnja 2018. duhovnu pripremu predvodit će misionari Papinskih misijskih djela koji djeluju po čitavom svijetu, a koji će u Novigradu na Dobri boraviti do 4. srpnja. Na svetom misnom slavlju nazočit će 40-ak hrvatskih misionara i misionarki. Misionari će se na nedjeljnim misnim slavljima, 1. srpnja predstaviti i po susjednim dekanatima: Dugoreško-mrežničkom, Ozaljsko-lipničkom, Karlovačkom i Jaskanskom.

Anita Miljavac,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: