HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.01.2024.

Blagdan Krštenja Gospodinova proslavljen u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu

Svečano misno slavlje o blagdanu Krštenja Gospodinova, u nedjelju 7. siječnja 2024. u kapeli Presvetog Srca Isusova u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu predvodio je duhovnik vlč. Ivan Grbešić u zajedništvu s rektorom bogoslovije preč. Željkom Faltakom, odgojiteljima vlč. Josipom Đurinom i vlč. Tonijem Potrebićem te duhovnikom vlč. Antom Pavlovićem.



Na početku euharsitijskog slavlja duhovnik je umjesto pokajničkog čina održao obnovu krsnih obećanja te u znaku škropljenja blagoslovljenom vodom pozvao bogoslove, poglavare i časne sestre da se prisjete svojih obećanja koja su dali njihovi roditelji kada su ih doveli na krštenje.

Govoreći o samome sakramentu krštenja, duhovnik je u homiliji na poseban način istaknuo važnost sakramenta jer uvodi u sam Kristov život, odnosno Krist po tom sakramentu čini da i svaki krštenik bude dijete Božje. "Rođenjem nismo sve primili, a krštenjem", ističe duhovnik, "kroz jedno svoje životno svjedočanstvo, primamo ono što samo Bog može dati, a to je život vječni."



Predslavitelj je blagdan povezao i sa svetkovinom Bogojavljenja ili pohoda triju mudraca, ističući kako se svi narodi dolaze pokloniti Gospodinu. "Tri mudraca predstavljaju tri kontinenta poznata tadašnjem svijetu te priznaju Gospodina rođenog u štalici kraljem", rekao je vlč. Grbešoć.

Na kraju homilije, duhovnik je pozvao zajednicu na ustrajnu borbu jer smo upravo mi oni koji pripremaju drugi Kristov dolazak.



Na kraju euharistijskog slavlja, duhovnik je blagoslovio bogoslovnu zajednicu te je nakon završnog blagoslova uslijedio i blagoslov prostorija koji je zaključen u blagovaoni oko stola ljubavi.

Tekst: Antonio Kljajić
Foto: Krunoslav Lukšić 
Ispišite stranicu: