HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.07.2018.

Biskup Šaško predvodio misno slavlje u Svetištu Majke Božje Vinagorske


Pucnjavom kuburaša iz Stipernice i Vinagore i procesijom od kapelice sv. Barbare, započela je u nedjelju, 1. srpnja, proslava godišnjeg proštenja u župi Vinagora, gdje se Pohod Blažene Djevice Marije tradicionalno slavi prema starom kalendaru. Uz pjevanje marijanskih pjesama, vjernici su u crkvu dopratili tron Majke Božje Vinagorske, koji su nosili članovi udruge "Vinagorska kubura". Svečano misno slavlje predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački uz koncelebraciju prof. Ante Crnčevića i Danijela Crnića te domaćeg župnika vlč. Dragutina Gerecija.


 
- Nekada vidimo da je najdragocjenije ono što ne možemo objasniti, kao što je ljubav, kao što je radost. Doći do tih odgovora možemo samo ako nam se sam Stvoritelj objavi, ako nam On govori o sebi, ako nam kaže na način koji je nama razumljiv tko smo mi, što zapravo želimo i kakav je njegov plan s nama. Zato se Bog nama objavljuje na najbliži način, rađa se kao čovjek od jedne žene, Blažene Djevice Marije.

Pred ovaj njezin lik, star oko 500 godina, vjernici dolaze susresti tu istinu, čuti te odgovore, ponajprije kao razgovor u svome srcu, jer znamo da srce nikada ne šuti, ono osjeća. I put u ovu našu crkvu, koji je označila procesija, znači da naš život nije bez cilja. Naša su svetišta uvijek slike vječnosti i neba. Nisu uzalud kršćani, a među njima i naš hrvatski puk, ispjevali pjesme koje govore o miloj, nebeskoj Majci, o Kraljici Neba. A kada se u svojim kušnjama pitamo zašto Bog nešto dopušta, zašto daje da trpimo, ne zaboravimo da je došao u Isusu trpjeti s nama, da bi nam otkrio smisao slobode i ljubavi. Jer ne postoji ljubav koja ne sadrži i trpljenje - istaknuo je biskup Šaško u svojoj propovijedi.



Nakon svete mise, vjernici su tradicionalno obišli oltar Majke Božje Vinagorske, upućujući joj svoje molitve, prošnje i zahvale.

Jelena Jazbec,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: