HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.07.2022.

Biskup Ratko Perić slavio misu u zagrebačkoj Bogosloviji

U petak 1. srpnja 2022. godine mostarsko – duvanjski biskup u miru mons. Ratko Perić slavio je jutarnju svetu misu s bogoslovima i odgojiteljima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Biskup Perić sudjelovao je na simpoziju o životu i djelu sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića i tom prilikom zaželio je susresti se s bogoslovima i njihovim odgojiteljima.



Na početku misnog slavlja sve prisutne pozdravio je rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak i zaželio dobrodošlicu biskupu Periću te naglasio kako je biskup Ratko biskup koji je vjerojatno održao najviše duhovnih vježbi svećenicima i svećeničkim kandidatima te biskup koji je u svojoj aktivnoj službi osobitu pažnju posvećivao duhovnim zvanjima.



U uvodu u misno slavlje biskup Perić prisjetio se svoga dolaska u zagrebačku Bogosloviju 1963. godine i vremena prve dvije godine formacije prije odlaska na daljnju formaciju u Rim. Rekao je kako je on zahvalan Zagrebu jer se u njemu rodio i prve dvije godine života proveo u njemu, da bi se nakon toga vratio i proveo četiri godine u Sjemeništu na Šalati od 1959. do 1963., a nakon toga u Bogosloviji od 1963. do 1965.



Svetu misu prikazao je za sve pokojne odgojitelje, časne sestre, djelatnike i bogoslove, kao i za dvojicu kardinala koji su ga primili u Zagreb - Šepera i Kuharića. Zanimljivo je bilo čuti živa sjećanja na vrijeme kada je i sam biskup Ratko sjedio kao bogoslov „u prvoj i drugoj klupi na lijevoj strani“, kako je rekao bogoslovima i gledao u vitraj Presvetog Srca Isusova, koji i mi danas gledamo iz tih klupa pripremajući se za svećeničko služenje Božjem narodu. Nakon svete mise biskup Perić pridružio se bogoslovnoj zajednici na doručku.

Tekst: Ivan Iviček
Foto: Antonio Kljajić
Ispišite stranicu: