HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.04.2019.

Biskup Pozaić krstio Tadeja Višeslava, osmo dijete obitelji Domagoja i Lade Marije Medić.



U ponedjeljak, 22. travnja na drugi dan Vazmene osmine u Župi sv. Marka Križevčanina kršten je Tadej Višeslav, osmo dijete obitelji Domagoja i Lade Marije Medić. Euharistijsko slavlje i obred krštenja predvodio je pomoćni biskup zagrebački u miru mons. Valentin Pozaić u koncelebraciji sa župnikom, preč. Damirom Bačunom te vlč. Tonijem Potrebićem i vlč. Marijanom Lendićem. Na svetoj misi posluživao je đakon Leopold Ćurčić, a pjevanjem i sviranjem animirao je župni zbor Marcus Crisinus.

Na početku svoje homilije mons. Pozaić podsjetio je okupljene vjernike na riječi sv. Ivana Pavla II. izrečenih na susretu sa hrvatskom mladeži u Solinu: „Isus Krist je put, istina i život. On neće nikoga iznevjeriti i najbolji je prijatelj mladeži. Dopustite da vas zahvati kako biste mogli postati nositelji glavne uloge velike i divne pustolovine, isprepletene ljubavlju prema Bogu i bližnjemu.“ Osvrćući se na te misli svetoga pape, istaknuo je kako to blago vjere i ljubavi mi danas, po Isusovoj riječi i snagom Duha Svetoga, sijemo u ovu mladu dušu, za blagoslov i budućnost naroda i Crkve Božje na zemlji.



Mons. Pozaić upozorio je kako je u svijetu mnogo sljepila, onih duševnih, duhovnih i kulturalnih. „Kad u srcu nema velikodušnosti, dobrote i ljubavi, u glavi harači bezumlje.“, istaknuo je. Zatim je ispričao priču o događaju s jednog svjetskog skupa kada je jedan državnik izjavio da mu pokažu savršeno obrazovanu ženu koja želi imati četvero, osmero ili devetero djece. „Na takvu uvredu o majkama brojne djece, navodno neobrazovanim ženama, prva je reagirala jedna majka osmero djece ovako: Kad sam vidjela tu njegovu izjavu, pomislila sam - čekaj malo. Ja sam tu i znam još puno žena koje su poput mene. Tu sam, i moja obitelj nije rezultat mojega neznanja. Ono što je uslijedilo nakon te javne ispovijesti kulture života moglo bi se nazvati tsunami poruka, razglednica obitelji žena koje su slobodnim i velikodušnim izborom rodile osmero, pa i dvanaestero djece.“, zaključio je mons. Pozaić te pritom ukazao na demografsku katastrofu koja hara po zapadu, ali i po Hrvatskoj.



„Danas smo ovdje posebno radosni i zahvalni ovoj hrabroj i velikodušnoj obitelji Lade Marije i Domagoja, čije osmo dijete, lijepog imena Tadej Višeslav, po svetom krštenju ulazi u veliku Božju obitelj, svetu Crkvu katoličku u narodu Hrvata.“, istaknuo je biskup te preporučio obitelj Medić zagovoru Blažene Djevice Marije.

Na sveopće oduševljenje vjernika, obred krštenja vršio se uranjanjem cijelog krštenika u vodu. Ovaj svečani čin biskup Pozaić izveo je vrlo stručno i sigurne ruke. Na kraju euharistijskog slavlja svim prisutnima obratio se Domagoj Medić, otac novokrštenoga Tadeja Višeslava, zahvalivši se prvo dragom Bogu, ali i ocu biskupu te prisutnim svećenicima. „Mogu svjedočiti što su apostoli rekli, mi smo tomu svjedoci. Ja mogu reći da smo moja supruga i ja tomu svjedoci da Krist uskrišava svaki dan u našem životu, sa svim problemima sa djecom. Sve vas molim da molite za nas da kad se vratimo u Galileju, možemo i tamo vidjeti Isusa, tamo gdje su najveći problemi sa djecom i sa svime.“, rekao je Domagoj i pozvao cijelu župnu zajednicu na agape da zajedno proslave ovaj radosni dan.

        Maja Đaković,
    župna medijska suradnica
        Foto: Kristian Letina
Ispišite stranicu: