HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.09.2018.

Biskup Gorski predvodio misu sa zazivom Duha Svetoga u NKG-u



U ponedjeljak 3. rujna 2018. godine, nova školska i vjeronaučna godina 2018./2019., započeta je euharistijskim slavljem i zazivom Duha Svetoga u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati za učenike, profesore i djelatnike Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. U koncelebraciji sudjelovali su: preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa, vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu, fra Venancije Mihaljević, OFM, odgojitelj sjemeništaraca sa Kaptola, p. dr. Niko Bilić, DI, vanjski duhovnik NKG-a te fra Stjepan Brčina, OFM Conv, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca sa zagrebačkog Svetog Duha.



Tijekom misnog slavlja velik broj učenika i profesora pristupio je sakramentu pomirenja, a na raspolaganju za podjeljivanje samoga sakramenta bili su vlč. Vlado Razum i p. Miroslav Čadek, DI.

Na početku misnoga slavlja biskup Gorski, prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, obratio se okupljenima ovim riječima: "Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza. Te ćemo riječi danas čuti u misnome evanđelju. Duh Gospodnji je i na vama, dragi učenici. Svi ste primili svetu potvrdu, pomazani ste i dobili ste poslanje. Dakako, to poslanje još sada ne vršite, no vršit ćete ga u svojim zvanjima i zanimanjima u koje vas Gospodin pozove. Sada je, naime, vrijeme rasta. (...) Molimo pomoć Duha Božjega kako ne biste rasli samo u znanju, a ostali duhom 'mali ljudi'."



Razlamajući Božju riječ uzetu iz Pavlove poslanice Korinćanima te Lukina evanđelja (usp. 1 Kor 2, 1-5; Lk 4, 16-30) mons. Gorski je, uz ostalo, naglasio: "Kako u gomili informacija, često namjerno lažnih ili poluistinitih, uvidjeti realnost? Odjednom se postavlja tako staro Pilatovo pitanje: 'Što je istina?' Zbilja nam treba svjetlo Duha Svetoga da u prevrtljivom vremenu ne postanemo tek igračke u rukama onih koji krče put zabludama.

Potrebno nam je znanje i svjetlo Duha Svetoga da proniknemo u zakulisne igre. (...) Zato je važno svakoga dana stjecati znanja jer nam to omogućava ispravno donošenje odluka. Bez spoznaje stvarnosti koja ga okružuje čovjek postaje sredstvo u rukama drugih. To pak dobro svi osjećamo u našoj domovini Hrvatskoj. Sve više postajemo svjesni kako nam je u promicanju istine potrebno ne samo znanje koje stječemo, nego nam je potrebno prosvjetljenje Duha Božjega, da ispravno spoznamo, da mudro odlučimo i da dosljedno provedemo u djelo. Molimo, dakle, snagu Duha Svetoga za hrabrost u prihvaćanju stvarnosti i za hrabrost u djelovanju", zaključio je biskup Gorski.



Završavajući svoju propovijed okupljene profesore, učenike, odgajatelje i djelatnike Gimnazije biskup je pozvao: "Prepoznajmo u Isusu Kristu svoga Boga i Spasitelja. Ako istinu spasenja ne usvojimo umom, srcem i dušom, tj. cijelim svojim bićem, uza sve svoje znanje ostat ćemo duhovni patuljci, veliki ljudi u dječjim cipelama vjere, nesposobni dati obrazloženje onoga što vjerujemo."



Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem profesorice Ankice Juričić.

Po završetku misnoga slavlja, a prije završnoga blagoslova, mons. Gorski zaželio je svima sretan početak nove školske i vjeronaučne godine kako bi Gospodin svojom blizinom pratio i blagoslovio učenike, profesore i djelatnike Gimnazije, a roditeljima i odgojiteljima udijelio strpljivost i brižnost u služenju mladima koji traže uzore svojih života. (MP)
Ispišite stranicu: