HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.04.2022.

Biskup Gorski predvodio misno slavlje na Cvjetnicu u Krapini

Na nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu u Župi sv. Nikole biskupa u Krapini koncelebriranu svetu misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski.



Uz domaćina župnika Davora Štuljana, u koncelebriranom misnom slavlju sudjelovao je i fra Franjo Tomašević, gvardijan samostana sv. Katarine u Krapini te vlč. Toni Potrebić, rodom iz Krapine, a trenutno na studiju na Sveučilištu Gregoriana u Rimu.



Nakon blagoslova grančica i svečanog ulaska u crkvu u misnom slavlju pjevala se Muka Gospodina našega Isusa Krista po Luki. Na početku homilije biskup Gorski mnogobrojnim okupljenim vjernicima uputio je čestitke i pozdrave kardinala Josipa Bozanića. Zatim je postavio pitanje svakome od nas je li Isus mogao izbjeći toliku patnju za nas.



„Proroci su naviještali njegov dolazak, Izaija je tako nadahnuto nagovijestio Isusovu patnju, a Isus je ostao poslušan jer se odrekao božanske moći u ljudskom tijelu“, naglasio je biskup te dalje nastavio: „Bez ljubavi nije moguće prihvatiti ni jednu teškoću. Ako životni križ ne prihvaćamo s ljubavlju, lako možemo postati dio rulje koja viče „raspni ga!“ Od „hosana“ do „raspni ga“ tako je malo potrebno – to je lice čovječje.

Poljubac, najljepša ljudska gesta izdaje Sina čovječjeg, a u sudbinama ljudi koji su pratili Isusa na križnom putu, tijekom svojega života možemo prepoznati vlastitu sudbinu“, napomenuo je biskup Gorski, usporedivši nepravednu osudu Isusa Krista s osudom kardinala bl. Alojzija Stepinca, koji je zajedno s Kristom prigrlio svoj križ i nosio ga do smrti.



U samom zaključku homilije biskup se spomenuo stihova hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora: „Krv moja neće ostati na tebi. Svog Judu ja sam nosio u sebi“, te nas sve pozvao na život po ljubavi koju nam je nesebično darovao naš Otkupitelj. Po toj ljubavi prepoznajemo se i mi danas njegovim učenicima.



Zlatko Erdelja,
župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: