HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.03.2024.

Biskup Gorski krstio šesto dijete obitelji Sršen

U nedjelju, 3. ožujka u Župi sv. Marka Križevčanina krštena je Latika Marija, šesto dijete obitelji Jerka i Mirte Sršen. Euharistijsko slavlje i obred krštenja predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, u koncelebraciji sa župnikom vlč. Damirom Bačunom. Na svetoj misi posluživao je i đakon Krešimir Cervelin, a pjevanjem i sviranjem animirao je župni zbor Marcus Crisinus.
 
Na početku svoje homilije mons. Gorski osvrnuo se na riječi evanđelja treće korizmene nedjelje. „Draga braćo i sestre, u vrijeme Isusovog zemaljskog života, dirnuti u hram koji je za Židove bio najveća svetinja, bilo je najveće svetogrđe, a Isus je ipak to učinio. Poremetio je njihov ustaljeni poredak, ugrozio njihovu sigurnost. Židovi su se mogli opravdavati time da se u hramu uvijek to činilo, da su osiguravali životinje potrebne za život. Ipak, Isus donosi potpunu novost. On u središte bogoštovlja ne stavlja žrtvu, nego Boga Oca.“, istaknuo je mons. Gorski i upozorio da se treba klanjati u Duhu Svetome i istini, a sve što je suvišno ukloniti jer smeta pravu pobožnost.
 
U nastavku se osvrnuo na poimanje tijela kao hrama Duha Svetoga. „Koliko god su nam zgrade, crkve i hramovi potrebni kao mjesta okupljanja i bogoštovlja, ipak nije važna zgrada nego Bog. Isus nam govori ovdje o hramu svoga tijela. On je hram zbog toga što u njemu Duh Sveti prebiva u punini. Po njemu, po činu krštenja koje će i Latika Marija primiti, postajemo prebivalište Božje.“, rekao je biskup. 
 
Okupljene vjernike podsjetio je na riječi apostola Pavla. „Sveti apostol Pavao nam to kroz svoju riječ tumači - '…zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama…', odnosno na drugom mjestu '…hram je Božji svet, a to ste vi.'. Tako i Crkva, zajednica sabrana duhom Božjim u jednu cjelinu, u jedno tijelo, postaje hram i mjesto bogoslužja. Naše bogoslužje se ne događa u zgradi, ono se može dogoditi i na livadu, ali se događa u Crkvi koja je mistično tijelo Kristovo. U tu se Crkvu mi ugrađujemo kao živi kamen. Zato je izgradnja Crkve, odnosno hrama Božjega, tijela Kristova, jedna od najvažnijih zadaća svakog kršćanina.“
 
Na primjeru zapovijedi mons. Gorski je pojasnio kako sačuvati hram Božji čistim. „Zapovijedi su čuvarice ljudskog tijela i ljudske duše. One su poništenje svake diktature nad čovjekom i zaštita ljudskog dostojanstva. Dane su doduše po Mojsiju, ali zapravo je to naravni Božji zakon utkan u svaku normalnu ljudsku savjest. Svaki čovjek, bez obzira kojoj religiji pripada, može u sebi prepoznati dio tih Božjih zakona koji ga čuvaju da ne učini zlo sebi i drugima.“, naglasio je biskup. 
 
„Dekalog je dakle usmjerenje za dobre odnose među nama ljudima i za dobre odnose s Bogom. Riječi koje je Bog rekao - 'Ja sam Gospodin, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva' su smisao zapovijedi - oslobođenje od ropstva, oslobođenje od zloga. Kršćanstvo prolazi od tog zakona koji nam je dan, ali nastavlja dalje, sve dok se svojim životom ne suobličimo Isusu Kristu i ne ostvarimo u sebi ono na što smo po evanđelju pozvani, da možemo biti savršeni kao Otac naš nebeski.“, poručio je mons. Gorski.
 
Istaknuo je važnost sakramenta krštenja, ali i pozvao okupljene vjernike da pogledaju u svoju nutrinu. „Isus nam je čišćenjem hrama upravo nagovijestio podizanje novog duhovnog hrama, novog čovjeka, preobraćenog čovjeka. Što je to što bi Isus danas u nama isprevrtao, istjerao iz našega hrama, iz naše nutrine kao talog, kao nešto nepotrebno, ono što nam doista uskraćuje istinsko klanjanje u duhu istine? Što trebam istjerati iz svoje duše, koje trgovce užicima i profitima da bi tu ostalo mjesto za Boga?“, upitao je biskup te se obratio roditeljima i kumi malene Latike Marije. „Dragi roditelji i kumo, dijete koje ste doveli na krštenje upravo će po ovom sakramentu biti hram Duha Svetoga, hram Božji. Sve što vi trebate činiti jest da odgajate ovo dijete kako bi se taj čisti Božji hram održao.“
 
Na kraju euharistijskog slavlja preč. Bačun uputio je riječi zahvale i izrazio radost zbog krštenja šestog djeteta obitelji Sršen i pohoda mons. Gorskog ovoj župi. „Želim izraziti zahvalnost i iskrenu radost zbog dolaska našeg pomoćnog biskupa Mije Gorskoga. Vaša nazočnost nam pruža ponajprije jedno duhovno nadahnuće i obogaćuje ovaj poseban trenutak za cijelu župnu zajednicu, a posebno za obitelj Sršen. Čestitam i obitelji Sršen na krštenju njihovog šestog djeteta. Zahvaljujem vam na ustrajnom svjedočenju ljubavi i otvorenosti životu, na svemu onome što živite i što ste u ovoj župi aktivni.“, istaknuo je župnik.
 
Čestitkama se još jednom pridružio i mons. Gorski koji je posebno istaknuo ulogu starijih članova obitelji u prenošenju vjere. „Čestitam djedovima i bakama, odnosno vašim roditeljima jer bez njih vas ne bi bilo, a onda ne bi bilo ni Latike Marije. To nam pokazuje kako se prenosi vjera. To je neprekinuti lanac od Isusa, preko apostola pa do dana današnjeg. Uvijek je netko nekom prenosio svoju vjeru. Zato je na vama sada zadaća da tu kariku lanca kršćanstva vjere u Isusa ne držite u sebi, već predate dalje kako bi vaša djeca također to mogla učiniti svojoj djeci. Hvala vam na tome i svjedočanstvu vjerničkog života.“, zaključio je biskup.
 
Maja Đaković, župna medijska suradnica
Fotografije: Siniša Kolar
Ispišite stranicu: