HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.03.2018.

Biskup Gorski: Bijeg od križa zapravo je bijeg od života



Bijeg od križa zapravo je bijeg od života. Samo prihvaćanje križa Kristova i svojega, koji se zove odgovornost, jamči život - rekao je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački u svojoj homiliji prigodom obreda Muke Gospodnje koje je na Veliki petak predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.


 
Nakon otpjevane Muke u izvedbi koralista zagrebačke katedrale i bogoslova, pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka, biskup je u svojoj homiliji kazao kako nam se Isusov križ pokazuje u svojim, na prvi pogled, nespojivim suprotnostima.



S jedne strane drvo zeleno sa zamamnim plodom, drvo koje nudi hranu u raju, a zapravo ubija svojim plodom, a nasuprot njemu stoji drvo na Golgoti, suho i okljaštreno, drvo koje je namijenjeno osuđenima na smrt, ali natopljeno krvlju Isusa Pravednika, rađa životom besmrtnosti – istaknuo je biskup.


 
Bilo bi pogrešno, nastavio je, slaviti muku i križ Isusov, a ne vidjeti sebe u cijelom nizu osoba i događaja. Doista, tko se od nas nije osjetio krivo optužen i to od onih koji su mu najbliži, ili kao bez odijela, kad iznevjere naše povjerenje i intimu duše bace na medijsku cestu. Ili tko nije ponekad osjetio svu težinu života u krhkom i bolesnom tijelu – naglasio je biskup te dodao: Da, braćo i sestre, Isusov križ slika je našeg života i nema nikoga tko njime nije obilježen.



Napomenuo je kako mi kršćani stojimo pred križem nošeni vjerom u Isusa Krista, vjerom u moć križa koji briše naše krivice i pobjeđuje zloga. Mi stojimo pred križem zaogrnuti ljubavlju koja nam omogućava zahvalnost svima iz čije žrtve i ljubavi mi živimo.


 
Vjernicima je poručio da ne bježe od Isusova ni od svojeg križa, jer danas svi žele negdje pobjeći: iz braka, obitelji, Crkve, domovine ili zvanja. Čime su urodili ti bjegovi? Umiranjem! Rasulom i uništavanjem – kazao je biskup.



Dopustimo da nas obasja svjetlo Kristova križa pred kojim padaju sve laži o našoj moći, od lažne optužbe i osude do lažnih vijesti i manipulacija. Neka nam Kristov križ progovori istinu o čovjeku, o muškarcu i ženi, istinu o braku i obitelji, o pruženoj šansi životu, onom još nerođenom i onom već na završetku zemaljskog putovanja, istinu o Božjoj ljubavi, ali i o Božjem sudu – zaključio je biskup Gorski svoju homiliju.


 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: