HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.12.2023.

Adventski susret crkvenih glazbenika

U subotu 16. prosinca okupilo se stotinjak pjevača, orguljaša i voditelja crkvenih zborova u župama Zagrebačke nadbiskupije na adventskoj duhovnoj obnovi i glazbenom seminaru u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Tema adventske duhovne obnove i glazbenog seminara bila je „Biti liturgijski glazbenik je poziv ili?“. Susret su organizirali Nadbiskupijski pastoralni institut i Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika.



Na početku susreta prisutne je pozdravila predsjednica Društva izv. prof. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić. Podsjetila je kako ovakvi susreti u organizaciji dviju institucija traju od 2013. godine. “Svjesni smo da se osim duhovnih potreba uočava i potreba za liturgijskim educiranjem kako zborovođa i orguljaša tako i samih članova crkvenih zborova. Poslanje Hrvatskog društva crkvenih glazbenika jest poticanje i pomaganje stručnog, znanstvenog i umjetničkog napretka članova HDCG-a na svim područjima crkvene glazbe, posebice liturgijske; putem seminara, tribina i radionica. Stoga izražavam zahvalnost za današnji dolazak. Neka nam bude na korist.”, poručila je s. Domagoja.


 
Susret je započeo duhovnim nagovorom vlč. mr. sc. Ivana Lukića, ravnatelja Instituta koji je prisutne usmjerio na promjenu i pripremu srca za nadolazećeg Kralja u liku Djeteta. „Svatko od nas zauzima mjesto na ovome svijetu. Na nama je to mjesto učiniti boljim i ljepšim napose svojim talentima koje nam je darovao Bog.“, istaknuo je vlč. Lukić.
 
Nakon vlč. Lukića prof. Ankica Juričić održala je predavanje i glazbenu radionicu na temu „Odgovornost i ljepota u pozivu crkvenih glazbenika“ s naglaskom na vođenje crkvenih zborova. U svome predavanju profesorica je na temelju dugogodišnjeg djelovanja u ulozi zborskog dirigenta obrazložila ove komponente poziva kroz četiri područja djelovanja: trajnu osobnu glazbenu i duhovnu formaciju, uvježbavanje zbora ili ansambla, odabir glazbe za liturgiju i suradnju sa zborovođama i skladateljima. Skrenula je pozornost na potrebu cjeloživotnog usavršavanja stečenih glazbenih kompetencija jednog crkvenog glazbenika i usvajanje novih s ciljem što kvalitetnijeg rada. Istome cilju usmjeren je i rad na duhovnosti, tj. osobnom odnosu s Bogom.



Kod uvježbavanja zbora ili ansambla važno je odrediti dugoročne ciljeve tijekom crkvene godine (glavna i svečana euharistijska slavlja, koncerti, gostovanja, natjecanja) te izabrati skladbe za tu prigodu. Kratkoročni ciljevi odnose se na izbor repertoara za nedjeljne mise, uvježbavanje vokalnih vještina i savladavanje predviđenih zborskih skladbi u zadanim terminima za rad. „Bilo bi dobro da su probe, ako je moguće, dva puta u tjednu. Za ostvarivanje ovih ciljeva poželjna je topla i poticajna radna atmosfera, popraćena duhovnim sadržajima.“, poručila je prof. Juričić.
 
 
NPI/I. F.
Ispišite stranicu: