HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.12.2023.

Adventska duhovna obnova polaznika Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije

Polaznici Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije okupili su se u ponedjeljak 11. prosinca u Župi sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom na adventskoj duhovnoj obnovi koju je vodio vlč. Anto Pavlović, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovom sjemeništu u Zagrebu. 



Vlč. Pavlović je duhovnu obnovu posvetio Examenu, molitvenom ispitu savjesti prema sv. Ignaciju Lojolskom koji je antidot duhovnoj mlakosti, molitvenom legalizmu i rutini. U prvom nagovorio istaknuo je problem duhovne mlakosti i navikavanja na sveto koje ne posvećuje svećenika što vodi do praktične nevjere i mlakog odnosa s Bogom.



Upravo kao alat u duhovnoj borbi protiv takvog stanja i produbljivanja odnosa s Bogom voditelj je predložio Examen te je predstavio njegov smisao i strukturu. Strukturu Examena čini pet koraka (zahvalnost, molba, ispitivanje, oproštenje i obnova) uz uvod i zaključak. 


 
Nakon prvog nagovora uslijedilo je vrijeme za osobnu refleksiju i molitvu, a potom su svećenici podijelili neka svoja iskustva duhovne borbe i izazova te dali sugestije za plodnije duhovne djelovanje u formaciji budućih svećenika. Pokorničko bogoslužje slavljeno je u župnoj crkvi. Vlč. Pavlović podcrtao je duhovne dobrobiti Examena objašnjavajući njegovu biblijsku podlogu u prispodobi o milosrdnom Ocu (Lk 15, 11-32). Uslijedilo je euharistijsko klanjanje i prilika za slavlje sakramenta pomirenja. Duhovna obnova završena je ručkom. 
 
Tekst: vlč. Mate Cikoja
Foto: vlč. Petar Belina
 
Ispišite stranicu: