HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.03.2024.

73. Planinarski križni put Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora

U subotu 16. i nedjelju 17. ožujka održan je 73. Planinarski križni put na trasi Trg (Ozalj) - Krašić - Volavje u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora te pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. 

Moto ovoga PKP-a bilo je Stepinčevo biskupsko geslo „U tebe se, Gospodine, uzdam!“, a kroz meditacije Isusovog križnoga puta, razmatrao se i križni put kojim je prošao kardinal. 

Ispred crkve Svih Svetih u Trgu rano ujutro okupilo se oko 450 hodočasnika, ponajviše mladih, gdje ih je dočekala jutarnja okrjepa pripremljena dobrotom grada Ozlja na čelu s gradonačelnicom Lidijom Bošnjak i Gordanom Basar, ravnateljicom OŠ „Slave Raškaj“ i područne škole „Trg“ te kulturno-umjetničkog društva 'Ključ'.
 
U davnini samostalna župa, Trg je 1877. spojen sa župom sv. Vida sa sjedištem u Ozlju. S time je u pozdravnoj riječi sudionike upoznao župnik domaćin preč. Željko Ivan Bakšić. Nakon izmoljene jutarnje molitve i prve postaje križnog puta, krenuo je dvodnevni hod za križem.

Uspinjući se i silazeći brežuljcima Doline kardinala, sudionici su prošli Vrhovački Sopot i Vrhovac te stigli do Jezerina, rodnog mjesta vojnoga ordinarija u miru mons. Jurja Jezerinca. Bila je to prigoda i za osobni susret s njim, jer je dočekao hodočasnike te ih upoznao s povijesnim crticama svoga kraja uz poticaj da je trpljenje iz ljubavi jedini put ka nebu, bilo za Krista, bilo za bližnje. Nakon dužeg odmora, preko Kučera, stiglo se do Krašića.

Ovdje je sudionike dočekala bogata okrjepa, spremljena dobrotom župnika vlč. Ivana Vučaka i njegovih suradnika. Nakon smještaja u OŠ Kardinala Alojzija Stepinca i u Vatrogasni dom, koje su hodočasnicima ustupili ravnateljica škole Helena Beketić i DVD Krašić, program je nastavljen u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću. Svetu misu predvodio je vlč. Filip Šešek, povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije, a propovijedao je vlč. Ivan Vučak, koji je kroz homiliju približio lik i djelo dvaju kardinala (Stepinca i Kuharića) i vlč. Vranekovića te povezao ovaj kraj, bogat brojnim duhovnim zvanjima, ali i svetim obiteljima s mnogo djece, s riječima iz svetog Evanđelja dana: „Ovo je uistinu prorok“, kao primjerima načina istinskog življenja svetog Evanđelja. Potkanuo je hodočasnike da ova dva dana iskoriste za bivanje s Gospodinom i razmišljanje 'Što će biti sa mnom? Na koji način se ja mogu usmjeriti?' uz riječi da štogod odlučili, najvažnije je imati Njega ispred sebe; dopustiti Mu da mijenja naše srce i naše razmišljanje. Homiliju je završio željom da svatko ode svojoj kući obogaćen Duhom Svetim i nadahnut primjerima ovih svetaca koji su krvarili i koji su živjeli raspetu ljubav Isusa Krista, svatko u svom vremenu i okolnostima. Nakon mise uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim. 
 
U nedjelju nakon doručka, put je nastavljen kroz Strmac Pribićki, Pribić Crkveni, Dol, Slavetić, Hrašću, Rastoke i Petrovinu do Prošteništa Blažene Djevice Marije Snježne u Volavju koja pripada Župi sv. Petra apostola u Petrovini. Ovdje je u večernjim satima slavljeno završno euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu, koji je u homiliji zahvalio hodočasnicima što su tijekom ova dva dana bili jedni drugima, ali i onima koje su sretali uz put, znak nade, naglasivši da je važno da se njihov hod s Gospodinom ne završi danas, nego da se nastavi i sutra. Glavna poruka u koju se mogu sažeti njegove riječi jest: „Vjera raste na putu. To je Crkva. Kad hodamo zajedno, pa upadnemo u blato, pa se uprljamo. I u tjelesnom smislu i u duhovnom.  Ali se dižemo i idemo dalje. Tako je to i na našem putu života. Od blata do zlata. A zlato je naš Gospodin. Ako želite rasti u vjeri, nemojte biti samo doma. I Isus je u Evanđelju uglavnom na putu, u pokretu. Vidjeti i susresti Gospodina. To želimo i zato smo ovaj vikend i došli, kao što su i Grci došli skroz do Jeruzalema vidjeti Isusa, kako stoji u današnjem Evanđelju."
 
Nakon mise hodočasnike je dočekala bogata okrjepa, spremljena dobrotom župnika domaćina vlč. Matije Novačkog i njegovih suradnika iz Župe Petrovina. Kasno navečer, umorni, ali duhovno ispunjeni, hodočasnici su se vratili u svoju svakodnevicu, kako bi svjedočili zajedništvo i Božju ljubav, kojima su se ispunili u hodu za križem kroz Dolinu kardinala. 
 
Lovorka Grbac i Ivana Matelić 
Ispišite stranicu: